header-photo

Figures amb paisatge

Teniu a les mans un recull dels articles que en Josep Puig Pla ha anat publicant a la premsa local i comarcal en els darrers anys. Hi trobareu una miscel·lània de personatges i indrets que deuen constituir una mena de recorregut vital del propi autor. El mateix títol de “Figures amb paisatge” ja sembla prou revelador d’aquest recorregut que ens porta des de personatges de la projecció política d’en Puig i Cadafalch fins a d’altres molt més locals, passant per en Peret.

Mataró hi és omnipresent en el llibre, és el gran paisatge on es situen la major part de les figures. I és que en Puig Pla és allò que alguns anomenen un mataroní de tota la vida. Home clàssic, actor actiu de la vida política i intel·lectual de Mataró des de fa molts anys i bon coneixedor de molts aspectes d’aquesta ciutat polifacètica. Impulsor de l’Assemblea de Catalunya -va arribar a ser jutjat pel temible TOP-, militant socialista i regidor de l’Ajuntament, mestre de català, escriptor i cronista, la seva figura forma part del propi paisatge mataroní. Hom se’l pot trobar, sempre en un discret segon pla, en els actes culturals, els esdeveniments oficials, o senzillament passejant per la Riera. I ja sabeu que pels mataronins la Riera és el centre del món, gairebé de l’univers. Una mena de microcosmos amb un temps i un ritme ben definit que com a escenari operístic reflecteix la quotidianitat de la ciutat dels capgrossos.

Deu ser en aquests llocs on en Puig Pla comença a imaginar els seus escrits. Repassant els fets i la gent i lligant caps per anar teixint la síntesi del seu personatge i del seu paisatge. Personatges i paisatges, desapareguts en gran part, que han conformat la història més recent, i si voleu més domèstica, d’una ciutat poc donada als focs d’artificis de la pedanteria ni a la comèdia de les vanitats.
Qui no conegui l’autor podria quedar sorprès que haig dedicat un capítol del llibre a figures de l’esport. Ara que a tothom li agrada el futbol i que el Barça s’ha convertit en una mena de religió, bo seria reconèixer els qui mai van tenir cap problema per obrir els diaris per les pàgines esportives i posar-se al dia dels resultats del cap de setmana. En Puig Pla ha estat sempre un d’aquests i la seva afició, especialment al ciclisme, el feia un personatge un xic estrany en mig d’una colla d’esquerranosos que fins fa pocs anys titllaven l’esport d’opi del poble.

Tampoc deu sorprendre els escrits que hi dedica a vells lluitadors polítics i sindicals. Bon coneixedor la història del moviment obrer i sindical del darrer segle, des de la seva militància política però també des del compromís cívic i el respecte per les persones que ens salvaren la llibertat.

Un llibre recomanable abans la memòria no ens faci la mala passada d’esborrar-nos la història, les figures i els paisatges més recents.

Text del pròleg que vaig escriure pel llibre "Figures amb paisatge" d'en Josep Puig Pla que demà es presenta a can Palauet.