header-photo

Som-hi?



Molt bona nit.

Benvinguts i benvingudes a la nau Minguell.

Aquesta és una de les noves fàbriques de Mataró: la nau Minguell, el Tecnocampus, el Centre de negocis del Rengle. Les inversions estratègiques que ens han de permetre donar un nou impuls, iniciar un nou cicle de progrés, a l’economia, a Mataró i al Maresme.

Deixeu-me d’entrada que agraeixi als meus companys i companyes del PSC la confiança que m’han fet proclamant-me candidat a l’alcaldia en les eleccions municipals d’aquest mes de maig. Moltes gràcies!

He acceptat el nomenament i estic disposat i encoratjat.

Disposat a assumir els compromisos i les responsabilitats de tornar a liderar la candidatura i el projecte socialista de Mataró pels propers quatre anys. Mai m’ha espantat assumir compromisos i responsabilitats i podeu estar ben segurs que m’hi tornaré a deixar la pell. Sé el pa que s’hi dóna, conec la feina i la dedicació que et demana.

Encoratjat per tornar a guanyar unes eleccions que no es presenten precisament fàcils. No m’ha faltat mai el coratge, ni per assumir reptes ni per prendre decisions. Ens ha calgut molt de coratge per tirar endavant projectes com el Tecnocampus o el Museu Bassat. Tampòc em faltarà ara per fer front a problemes com l’atur, la gestió de la immigració, les incerteses econòmiques o l’onada conservadora que corre lliure pel país i per Europa.

Problemes complexes amb solucions igualment complexes. I ens cal tenir respostes. Respostes que sovint ni són fàcils ni immediates. A vegades ni populars.

Per això aquestes eleccions seran unes eleccions de valents i valentes. De gent capaç de lluitar, de treballar incansablement per trobar les respostes.

Unes eleccions per una gent capaç de generar:

Confiances: confiança en nosaltres mateixos, en Mataró i en Catalunya. En els mataronins i mataronines i en els catalans i catalanes. Ens en sortirem. Amb treball i amb esforç.

Seguretats: perquè passi el que passi seguirem avançant, garantint els serveis bàsics, l’educació, la salut, l’exercici de l’autoritat democràtica sobre l’espai públic,

Il·lusions: imprescindibles per seguir treballant, per creure que les coses es poden millorar i que podem tenir un futur millor per Mataró.
Esperances: per superar les dificultats i els problemes. Com hem fet sempre, superant situacions difícils junts. Colze a colze amb la gent que pitjor ho està passant. Si altres vegades hem pogut aquesta vegada també podrem.

Per tot això necessitem gent valenta, de la que planta cara i no s’acovardeix amb les dificultats o les comoditats.

Gent capaç de compartir emocions i sentiments amb la gent.

Si som capaços de generar tot això podem tornar a guanyar!

I, com l’anunci, què tenim?

- Un bon balanç de govern: 292 milions d’euros invertits per l’ajuntament en aquests quatre anys. I una llista llarguíssima de coses fetes en aquests set anys d’alcalde Baron i de les que enumero només algunes:

- quatre escoles de primària
- tres escoles bressol
- el TCM
- la nau Minguell
- la plaça de Cuba
- el centre de negocis del Rengle (Abanderado)
- el parc de Mar
- el parc de Rocafonda i el parc del Palau
- l’edifici de Tres Roques
- la nau Gaudí i el museu Bassat
- la casa Arenas
- can Xalant
- l’edifici dels Capgrossos
- l’ampliació de l’hospital
- l’edifici de salut mental
- el CAP de La Llàntia
- el centre de dia de l’Alzheimer
- la casa Capell
- el tub verd
- la nova planta de tractament de residus (86 milions d’inversió).
- unes quantes places i un munt de carrers:
- la plaça de la Muralla, la de can Gassol, els talussos del cementiri, la plaça Martí i Pol, la placeta de Sant Salvador, per posar alguns exemples:
§ el carrer Unió i Sant Joaquim
§ el de Balmes
§ el de Milans
§ la baixada d’en Feliu de la Penya i la Beata Maria
§ l’avinguda Puig i Cadafalch
§ la ronda pintor Estrany
§ la muralla de Sant Llorenç
§ el carrer Calassanç Marquès
§ Sant Agustí, Cristina i Sant Bru.....
§ Burriac

- habitatges públics
- aparcaments ....
- els accessos a l’autopista de Mata-Rocafonda
- dos poliesportius
- l’estadi d’atletisme remodelat
- sis camps de futbol amb gespa artificial
- les pistes poliesportives de la Llàntia i del Palau (18 milions d’euros en instal·lacions esportives)
- Mataró Ràdio i m1tv
- l’escola municipal de música

I les coses que tenim en marxa:

- la biblioteca Antoni Comas
- l’escola l’Arboç
- la nau Cabot i Barba
- la masia Miralles
- Marta Mata a punt de començar
- can Marfà

Vaig dir a la campanya passada que no feia promeses, que contreia compromisos. Us puc ben dir que hem complert amb la majoria de les coses a les que ens varem comprometre. En farem un repàs exhaustiu de tot el fet en les setmanes properes. I ens cal explicar el que hem fet i sobretot el perquè ho hem fet.

Certament també hem tingut problemes que ha calgut solucionar malgrat alguns han ajudat molt poc o gens:

- la polèmica dels prostíbuls: la Generalitat acaba d’aprovar el Pla Especial que regula i limita la instal·lació de grans prostíbuls a Mataró i aviat tindrem aprovada l’ordenança.

- no hem pogut tirar endavant alguns dels sectors de desenvolupament urbanístics previstos, però altres van endavant: el Rengle, l’eix Hererra, Churruca Lepanto, Cirera industrial.

- darrerament el CRAE del Pla d’en Boet i el Centre de Menors de la Ribera.

- Can Fàbregas i Caralt: on ens hem implicat políticament fins el coll per possibilitar que el Corte Inglès vingui a Mataró. I no em dol la meva condició d’imputat doncs estic convençut d’haver fet les coses correctament i per tant de ser innocent. Em dol el temps que estem perdent per la ciutat i per la feina. Això és el que realment em dol.

Segurament hem comès errors, no hem encertat ni el to, ni les respostes i a vegades ni els interlocutors. Però governar també vol dir assumir riscos, prendre decisions i aquestes no són sempre del gust de tothom.

Es veritat que tenim dificultats econòmiques, però ni de lluny l’ajuntament de Mataró estan en perill de fer fallida o deixarà d’atendre nòmines o proveidors. No es genera confiança dient falsedats i exagerant els problemes. La confiança es genera amb lleialtat institucional i ciutadana, amb capacitat de pactar i de complir els pactes. Amb visió estratègica i de ciutat i no amb tacticisme electoralista i interessat. Amb fulls plens d’idees i no amb fulls en blanc.

És veritat que estem endeutats. Però també és cert que estem lluny dels límits permesos per la llei. Com també ho és que ens endeutat amb inversions estratègiques que calia fer ara per garantir el nostre futur col·lectiu.

I si hem fet un repàs del que tenim, ara en caldria fer un repàs del que
necessitem:

He dit altres vegades que per governar cal generar confiança i complicitats.

La confiança que dona l’honestedat i el treball. Les complicitats que es generen escoltant, atenent i contestant.

I tenir un projecte de ciutat, clar i entenedor, compartit, i il·lusionant. El projecte de la ciutat metropolitana, compacta, innovadora, sostenible i cohesionada.

Tenir projecte i saber-lo explicar. Explicar el que volem fer i sobretot el perquè ho volem fer. Volem fer un nou salt endavant en el progrés i ho volem fer per garantir que Mataró sigui una ciutat d’oportunitats per tothom. Sense segregacions, ni exclusions. Una ciutat inclusiva, amable, de la que ens puguem sentir orgullosos. Amb feina i amb qualitat de vida per tothom.

Amb la inauguració del Tecnocampus acabem un cicle, però en comencem un de nou. Un cicle llarg, com ho ha estat aquest, el del Mataró del 2020. Un nou cicle de progrés que volem, que vull, liderar:

- La ciutat del coneixement que aposta per la innovació, que consolida els estudis universitaris, que vol convertir l’Hospital de Mataró en hospital universitari i que aposta per atreure universitats de fora a la nostra ciutat. La ciutat digital i la ciutat en la que es pot viure en anglès

- La ciutat que exerceix sense complexes la seva capitalitat territorial, porta nord de l’àrea metropolitana i sortida al mar del Vallès.

- La ciutat que no renuncia a la seva tradició industrial però que fa de ciutat multiserveis per la comarca. Que creu en el comerç i que aposta per les sinergies del comerç urbà, el comerç perifèric i el Corte Inglès.

- La ciutat del Verd i del Blau, que busca oportunitats en l’economia sostenible, en l’economia verda, en els espais agrícoles i forestals. Que creu profundament en la seva condició de ciutat marítima i treballa des de fa temps en convertir el mar en un motor important de la seva economia.

- La ciutat que es planteja grans projectes de futur: el tren orbital, el nou passeig marítim, l’ampliació del Port, les rondes de Mataró, el triangle de Molins, el nou teatre Monumental.

- La ciutat que fa de les polítiques de família un dels seus actius principals: l’educació, els espais públics nets i segurs, la cultura, els esports, .... . La ciutat amable i de barris tranquils. Hem de cuidar les famílies precisament per combatre la desafecció i garantir la democràcia i l’estat del benestar.

- La ciutat que fa de l’ocupació la primera de les seves prioritats. Que posa la lluita contra la crisi en la primera pàgina de l’agenda política.

I ens cal un nou estil de govern, modern i obert, d’administració ajustada i eficient que sigui capaç de sumar iniciatives públiques i privades, de generar confiances entre sectors i agents econòmics i socials. Capaç de generar un nou Pacte pel Desenvolupament Econòmic i Social que torni a fixar el rumb col·lectiu de Mataró.

Comencem a preparar les eleccions i haurem de fer un programa i una llista electoral. Un programa realista i rigorós. Realista perquè ha de donar respostes i solucions a les necessitats i demandes de la ciutadania. Rigorós perquè caldrà tenir molt present el moment i el futur econòmic en el que ens trobem.

Una llista de gent representativa i capacitada. Representativa de la majoria dels ciutadans i ciutadanes, de les seves problemàtiques i de les seves il·lusions. De gent capacitada per poder governar aquesta ciutat de forma honesta i solvent.

Vull comptar amb tots vosaltres i amb molts més. Per pensar, per escriure, per discutir, per consensuar, per guanyar i per governar. Per liderar un nou cicle de progrés per Mataró i pels mataronins i mataronines. Ara toca Mataró!

Som-hi?




2 comentaris:

Daniel Hurtado Díaz ha dit...

Amb vosté Som-hi! (:

Anònim ha dit...

Enhorabona, Joan Antoni. El balanç és espectacular. Has fet / heu fet una feinada amb passió i amb Intel.ligència. Encomanes entusiasme i per això tornaràs a guanyar. Perquè estàs demostrant que un bon socialista el que ha de fer més que mai ara és treballar en positiu. Estic segur que a Mataró seguiran el teu exemple tots i totes els companys i companyes sobretot els qui més obligació tenen. Una abraçada