header-photo

Mercadejant al Port de Boet


La renascuda Associació del Patrimoni de la Vallferrera organitza pel diumenge 28 d’agost una pujada al Port de Boet amb l’objectiu de retrobar-se amb la gent d’Auzat, els veïns francesos de l’Ariège. Volen d’alguna manera recuperar les trobades que anualment es celebraven a l’indret de lo Mercat i que servia per intercanviar tota mena de productes entre els habitants de les dues valls. Ho explica en Pep Coll al seu llibre Guia dels indrets mítics i llegendaris del Pallars Sobirà (de París edicions, 2010):

“Els pallaresos hi pujaven a vendre carbó i ferro de les fargues, mentre que els francesos hi portaven farina de blat, oli, sucre, fins i tot pa, que eren queviures que anaven molt escassos a la Vallferrera. Exposaven la mercaderia damunt les roques del planell i era un mercat sense monedes ni bitllets, ja que s’intercanviaven directament els productes”

Ara la trobada s’ha traslladat dalt del Port per equilibrar les distàncies a peu entre pallaresos i francesos. Si abans el pla de lo Mercat es trobava a quatre hores de camí des d’Àreu, ara es pot deixar el cotxe a la Molinassa a uns escassos tres quarts d'hora. La pujada fins al Port de Boet demana dues hores llargues de bon caminar. Una trobada que promet i que la gent de l’Associació vol oberta a tothom.