header-photo

Parlant del Centre

Foto Francesc Amat
La discussió d’una proposta de resolució de CiU, en el Ple municipal d’ahir, em permet intervenir per parlar del centre de la ciutat i explicar la meva visió.
El centre de Mataró, a diferència d’altres ciutats, no ha patit un procés de degradació urbana i sempre ha estat un bon lloc per viure-hi. I això ha estat principalment mèrit dels seus veïns i veïnes que l’han mantingut ben viu. L’administració municipal fa anys que va fer una aposta decidida pel centre de la ciutat: reurbanització i peatonalització de carrers, construcció d’aparcaments, dinamització comercial, rehabilitació d’immobles i construcció d’equipaments. Actuacions no exemptes de polèmiques i picabaralles. És tractava del centre de la ciutat i tothom hi volia dir la seva. Poc a poc s’ha anat forjant una opinió i un model de centre històric que va sumant adeptes. I els resultats demostren que l’aposta va ser encertada. Avui el centre de Mataró és un espai atractiu pels seu veïnatge i pel conjunt de la ciutadania.
Els darrers tres anys ha estat un no parar d’obres de reurbanització i millora dels espais públics d’aquest sector de la ciutat: la plaça de can Xammar, el carrer de Sant Francesc, la Riera, el carrer de la Palma, la plaça de la Muralla, l’aparcament de can Xammar. Obres acabades i obres en marxa: carrer d’en Moles, Beat Salvador, Sant Francesc de Paula, casa Arenas, escola Anxaneta. I obres que començaran aquest any: Sant Antoni, Sant Pelegrí, Madoz i Mitja Galta, Damià Campeny. I projectes de futur que comencen a caminar: can Cruzate, Sala Cabañes, can Marfà. Tot plegat una forta empenta a la dinamització social i econòmica del casc antic de Mataró. La iniciativa privada no s’ha quedat pas curta. Importants inversions de renovació del teixit immobiliari i inversions de renovació del teixit comercial. Un comerç que no té res a envejar a d’altres capitals catalanes, que constitueix un element de dinamització econòmica fonamental per la ciutat i un factor d’atracció comarcal molt important.
En el Ple va quedar ben palès l’interès comú de tots els grups municipals de treballar per un centre viu, comercialment atractiu, urbanísticament de qualitat, socialment actiu, culturalment potent. Un centre on el fet residencial convisqui amb el comerç, les activitats econòmiques, les iniciatives culturals, la gastronomia i l’oci.
Tenim clars els objectius i tenim clara l’eina de treball: el Pla Integral del Centre-Eixample-l’Havana, que presideix la regidora Montse López, i que aglutina les voluntats de veïns, comerciants, grups municipals, entitats, ...
Només queda dir que la proposta va ser aprovada per unanimitat!