header-photo

De gènere i de classe

Assisteixo aquesta nit a la xerrada que la secretaria de la dona del PSC ha organitzat amb motiu del Dia internacional de les dones treballadores. No em vull deixar el darrer adjectiu: treballadores. Ignoro en quin moment dels programes oficials, de l’ajuntament de Mataró també, ha caigut la paraula treballadora. I la vull reivindicar perquè crec que expressa millor el caràcter de la jornada. Treballadores, com la immensa majoria de les dones, avui i sempre, d’aquest país. Remunerades o no, però treballadores.
La xerrada d’avui ha anat a càrrec de Lourdes Muñoz, diputada del PSC al Congrés, i es titulava: Igualtat de dret, igualtat real. La Lourdes ens ha explicat el contingut i el significat de la Llei orgànica d’igualtat entre dones i homes. Una llei de la que el Consell de ministres va aprovar la setmana passada l’avantprojecte. Una llei progressista, d’un govern d’esquerres, que pretén que la igualtat legal entre dones i homes, que proclama la Constitució, sigui una realitat en la vida quotidiana, i que desaparegui la discriminació que pateixen les dones en els diferents àmbits socials.
Igualtat de tracte laboral, dret a la conciliació entre vida laboral i familiar, foment de la corresponsabilitat i foment de la paritat, són els quatre principis bàsics sobre els que s’articula la proposta de llei.
Una llei que vol donar respostes als profunds canvis socials produïts en la nostra societat amb la incorporació massiva de la dona al mercat laboral. Canvis que afecten a les famílies, a les ciutats i als serveis disponibles. Calia doncs aquesta nova llei que permetrà avançar en la igualtat real entre dones i homes. La nova llei contemplarà mesures per una valor de 400 milions d’euros i s’afegeix a la Llei integral contra la violència de gènere aprovada pel govern del president Zapatero.
Un acte més de l’ampli programa organitzat per institucions, partits polítics, entitats i sindicats per celebrar enguany el Dia internacional de les dones treballadores.
De gènere dones, de classe treballadores.