header-photo

Salut pública

Foto Efe
Ahir a la tarda va tenir lloc al Saló de Plens de l’Ajuntament de Mataró l’acte de presentació de la prova pilot de l’Agència catalana de Salut Pública. Aquesta prova pilot afectarà als municipis de l’àmbit sanitari del Maresme central. Per entendre’ns els municipis que tenen l’Hospital de Mataró com a referència sanitària. Mataró, Argentona, Dosrius, Orrius, Llavaneres, Caldetes, Sant Vicenç, Cabrils, Cabrera, Vilassar de Mar, Vilassar de Dalt, Premià de Mar i Premià de Dalt. D’aquesta manera la nostra comarca serà pionera en tenir una agència de salut pública.
Perquè la salut pública ha esta la ventafocs del nostre sistema sanitari. Abocats en l’assistència sanitària primària i hospitalària, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya destinava un escàs 1% dels pressupost a salut comunitària. El nou objectiu passa per doblar aquest percentatge. De fet el que proposa la Generalitat és la reforma del sistema de salut pública de Catalunya. El concepte de salut pública inclou la promoció de la salut, la prevenció i protecció dels riscos sanitaris i la vigilància epidemiològica. En aquests temes treballen metges, epidemiòlegs, veterinaris, .. Estem doncs tractant de temes molt importants i que acostumen a generar una gran alarma social quan es produeix una crisi de salut pública. És de celebrar doncs que la Generalitat hagi decidit donar un impuls important a aquests aspectes tan importants de la salut.
L’altra cosa a celebrar és que hagi decidit fer-ho de comú acord amb els ajuntaments. Una part de la feina que ara faran els equips locals de salut pública ja el venen realitzant els tècnics municipals i de la Diputació. Segur que amb la feina plegats es podrà donar un millor servei a la ciutadania i ser més efectiu en la prevenció sanitària.
De fet el treball descentralitzat i de conjunt amb els ajuntaments és un dels eixos bàsics de les polítiques de salut de la consellera Marina Geli. La seva proposta de finançament de la sanitat pel mètode capitatiu, o sigui distribuint el pressupost en funció del nombre d’habitants per territori és una aposta clara per la corresponsabilitat. Com ho és el fet de plantejar, la setmana vinent és concretarà administrativament, la creació dels governs territorials de salut, formats per ajuntaments i Generalitat, i que decidiran els objectius sanitaris i gestionaran el pressupost d’un territori. En la línia de la subsidiarietat que ja he explicat altres vegades.