header-photo

Viure el temps


Exposició de la Fundació Viure i Conviure de la Caixa de Catalunya a la biblioteca Pompeu Fabra. Una exposició sobre el procés d’envelliment de les persones i com encarar-lo. Els cinc àmbits de treball de l’exposició expliquen abastament pautes de comportament i estratègies per un envelliment saludable.
Viu bé, menja bo, tracta els temes relacionats amb la dieta i l’exercici. La memòria en joc, fa referència les estratègies a seguir per tal de mantenir activa aquesta part tan important del nostre cervell. L’espai dels records, ens vol fer reflexionar sobre la importància de les vivències passades com a elements fonamentals de la nostra identitat. Molt per fer, la quantitat de coses que les persones jubilades encara poden aportar a la societat. La teva decisió, la capacitat per decidir sobre el futur en un moment en que encara es conserven totes les capacitats. Una exposició per a totes les edats que fa pensar força.
L’Oriol Batista en el seu parlament ha fet referència als dos eixos principals de les polítiques de suport a la gent gran que impulsa l’Ajuntament de Mataró. L’envelliment actiu i el suport a la dependència. En la meva intervenció faig algunes reflexions sobre el procés d’envelliment. M’agrada parlar de procés més que d’etapes. Entenc la vida com un procés continu que, com avui mateix explicava a uns alumnes d’ESO, comporta fonamentalment un compromís solidari i mutu entre persones. Un procés que dura tota la vida, amb nivells de responsabilitats diferents, però basat en un continu donar i rebre.
Cap a principis d’estiu tenim previst celebrar a Mataró el Congrés de la Gent Gran. Un congrés, com estic explicant aquests dies en visites als casals d’avis, que vol servir fonamentalment per a que la gent gran pugui explicar els seus problemes, manifestar les seves inquietuds i proposar solucions. Volem escoltar-los amb atenció i consensuar les polítiques de suport a l’envelliment que caldrà desenvolupar en els propers anys.
Val la pena aturar-se a reflexionar sobre aquestes polítiques en un moment en que es produeixen notícies aparentment tan diferents com la Llei de suport a la dependència que promou el govern d’Espanya i la proposta del govern alemany d’endarrerir l’edat de jubilació als 67 anys. Notícies aparentment contradictòries però que en el fons tenen l’origen en l’augment d’esperança de vida dels ciutadans i ciutadanes europeus.