header-photo

Recordant l'Antoni Comas

Mataró recorda i homenatja Antoni Comas i Pujol. Vint-i-cinc anys després de la seva mort la comissió homenatge Antoni Comas vol recordar l’insigne mataroní. Fill de la seva època l’Antoni Comas representa el compromís acadèmic i ciutadà pel català i per Catalunya. I en una època especialment difícil.
Primer catedràtic de Llengua i Literatura catalanes a la Universitat de Barcelona l’any 1965. El seu constant suport a la llengua i cultura catalanes i els seus mèrits acadèmics li valgueren, en vida, un prestigi inqüestionable en els cercles universitaris, culturals i polítics del país. Prestigi estès més enllà de l’Ebre i dels Pirineus.
La ciutat, on nasqué i es formà, i a la que restava profundament lligat ja li va retre un multitudinari homenatge en el moment del seu traspàs. La seva figura i personalitat formen part de la història de la ciutat i és per això que la comissió homenatge a Antoni Comas vol recordar-lo i al mateix temps donar-lo a conèixer a les noves generacions.
Mataró no acostuma a ser massa generós amb els seus fills il·lustres. Segurament la discreció, qualitat tan pròpia del caràcter dels mataronins i mataronines, ens fa ser prudents a l’hora dels homenatges i els reconeixements públics. Per això és d’agrair que els qui foren els seus amics, els seus deixebles, les entitats que el veieren créixer i formar-se i les entitats culturals de la ciutat hagin impulsat la comissió ciutadana encarregada de l’organització d'un conjunt d’actes.
Actes que situaran la figura d’Antoni Comas amb la perspectiva dels temps transcorregut i en el moment actual del nostre país. Un país que, vint-i-cinc anys després, de la seva mort ha avançat de forma important en el coneixement i ús de la nostra llengua. Ens queda, però, encara molta feina fins la plena normalització del català. L’exemple d’Antoni Comas i el treball de les persones i entitats que conformen la comissió de l’homenatge ens encoratja a seguir treballant a favor de la llengua i de la cultura catalanes.