header-photo

Qüestió de pilotes?



Hi ha qui diu que la política és com un partit de tennis. Dos jugadors es van passant una pilota amb la intenció que l’altre no l’ha pugui tornar. Segurament això és cert pels debats parlamentaris o per “l’alta política”. Per la política municipal això no val. I menys per la feina d’un alcalde. La imatge més encertada, i per no moure’ns del símil del tennis, seria la de jugar contra una màquina llençapilotes.Les tira seguides, sense parar, i cal jugar-les totes. I no tirar-les fora!. No cal dir que alguna se’t cola i fins i tot que, de quan en quan, alguna et peta als morros.
Dic això perquè, i divendres a la tarda, quan repasses l’agenda de la setmana veus les mil pilotes diferents que has hagut de tocar. Amb encert o no, que això ja és un altre tema. Sanitat, educació, esports, civisme, seguretat, cultura, urbanisme, economia –de l’ajuntament i de la ciutat-, manteniment, obres, neteja, gent gran, .... Tantes coses com facetes té la ciutat.
A tall de resum m’agradaria parlar-ne un moment de quatre coses fetes aquesta setmana.
La primera seria la reunió del Consell d’alcaldes del Maresme del passat dimarts. Crec que el Consell d’alcaldes és un bon fòrum de debat dels temes que afecten les ciutats, pobles i vil·les del Maresme. Tots els alcaldes en igualtat de condicions. Cara a cara i per parlar dels temes que ens afecten i sobretot afecten als nostres conciutadans. Sense l’encarcarament pseudoparlamentari, que pel meu criteri, pateixen els consells comarcals. Aquest consell va ser important pels temes que es varen tractar: explicació del projecte Tecnocampus Mataró, televisió digital terrestre, pla estratègic del Maresme, futur consorci de polítiques actives de la comarca. Dues hores de treball intens i alguns temes ben encarrilats.
La segona va ser la presentació dels Plans educatius d’entorn el dimarts al vespre.. Una bona iniciativa de la Generalitat que ha trobat un ampli recolzament en els ajuntament. A l’acte de can Palauet, amb la sala plena, varem tenir ocasió d’escoltar l’opinió i conèixer l’experiència de tres col·lectius diferents. Els plans educatius d’entorn han tingut l’encert de posar a treballar, en el procés de formació integral de les persones, a tots els agents que intervenen en el territori. Administracions, centres escolars, entitats veïnals, clubs esportius, ... Cal esperar però l’èxit és possible.
Dimecres acte de presentació a la ciutat del Pacte pel Desenvolupament econòmic i social de Mataró. També es va omplir la sala de can Palauet. Ens va acompanyar el conseller de treball i indústria de la Generalitat de Catalunya, en Josep Maria Rañé. Ple suport de la Generalitat al Pacte de Mataró i bones notícies per l’ocupació de la ciutat. Més de 1.100 llocs de treball nets creats a Mataró durant l’any 2005 i en els dos primers mesos de l’any 2006 ja s’ha formalitzat a la Seguretat Social més de 900 contractes indefinits nous.
El dijous, després de l’acte d’homenatge a Antoni Comas, homenatge institucional a Cardedeu a Elisabet Eidenbenz. Emocionant acte de més de dues hores de duració en les que ningú es va moure de la sala. La lectura, a càrrec de persones diverses, de fragments del llibre de l’Assumpta Montellà, “La maternitat d’Elna”, va captivar i emocionar profundament a tots els assistents. La força del relat i sobretot la dels sentiments ens va fer viure el drama de l’exili i el miracle de la solidaritat. La figura d’Elisabet Eidenbenz i el seu treball altruista i solidari ens va omplir de fe en l’espècie humana.
Moltes coses per una setmana de només set dies. Afortunadament de només set dies. Si en fossin més dies encara caldria fer-ne més coses. Encara la màquina llençaria més pilotes.