header-photo

Teràpies naturals



Aquest matí la consellera Marina Geli ha presentat, a la Casa de la Maternitat seu del Departament de Salut de la Generalitat, el projecte de decret que ha de regular les teràpies naturals a Catalunya. He assistit en la meva condició de president en funcions del Consorci Sanitari del Maresme. L’Hospital de Mataró està desenvolupant un pla pilot de teràpies naturals. Precisament aquesta setmana, en el darrer Consell Rector del Consorci, vàrem aprovar el conveni amb el Departament de Salut per desenvolupar aquestes teràpies naturals.
Concretament a l’Hospital de Mataró s’estan portant a terme tres projectes: oncologia, mal d’esquena i salut laboral. S'estan utilitzant la homeopatia i l'acupuntura amb malalts oncològics. L'acupuntura i l'osteopatia amb persones amb mal d’esquena crònic. I s’està utilitzant el tai-chi amb personal del Consorci com a pràctica de salut laboral. Tots aquests tractaments estan dins el catàleg de serveis del consorci i hi poden accedir gratuïtament les persones que siguin derivades pel seu metge. Amb aquests programes l’Hospital de Mataró esdevé pioner a Catalunya en aquestes teràpies i augmenta els serveis de salut que ofereix a la població.
Les teràpies naturals són cada vegada més utilitzades en el nostre país i en els països del nostre entorn. Un estudi del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona diu que el 67% dels pacients crònics utilitzen teràpies naturals. És doncs una bona notícia que la Generalitat hagi decidit per un costat impulsar, de forma experimental, aquestes teràpies dins del servei públic de salut i per un altre costat vulgui ordenar el sector. Aquestes mesures evidentment són importants i avui mateix La Vanguardia hi dedicava un ampli article a comentar-les. Les reaccions al projecte de decret seran segurament de tot tipus però cal esperar que s’arribi a un ampli consens sobre la regulació i l’ús d’aquestes teràpies que, a més de ser demandades i utilitzades, poden ser un bon complement a la medicina tradicional.
Setmana, doncs, important pels serveis de salut de Catalunya amb la publicació del decret sobre governs territorials –i que l’Oriol Batista, regidor de salut de Mataró, explica en el seu blog- i amb la presentació del projecte de decret de les teràpies naturals. I és que la Geli és molta Geli.