header-photo

Les prioritats: l’Estatut i governar

Foto Elpaís.es
Mentre altres van marejant la perdiu i rebuscant motius per votar no, els socialistes ens hem posat les piles i en poques hores hem definit clarament quines són les prioritats. Guanyar l’Estatut i seguir governant. El president Maragall ho va deixar prou clar: ningú entendria un govern hom tothom no treballés per aconseguir l’Estatut. En democràcia totes les postures poden ser legítimes però no totes són conseqüents. I com deia l’altre dia l’Estatut no és una llei qualsevol. L’Estatut és el projecte polític central del govern del president Maragall. Un projecte fonamental per Catalunya i també per Espanya, com recordava el dimecres l’Isidre Molas en el millor discurs que s’ha escoltat a les Corts espanyoles en els darrers temps. Tan bon punt estigui disponible a la xarxa el linkaré.
Malgrat que material per llegir no en falta. La xarxa treu fum, només cal anar al bloc d’en Gordillo per veure-ho. I com que la bromera no baixa fa falta una certa distància per poder valorar amb calma les, encara excessivament immediates i sesgades, opinions i reaccions. De totes maneres us recomano el post d’en Francesc Amat. Per la claredat dels seus arguments i per les qüestions que planteja.
A la premsa escrita el temporal tampoc amaina. Als articles, ja citats en altres blocs d’en Joan B. Culla i de l’Enric Juliana, caldria afegir els de la Pilar Rahola. Amb el temperament que la caracteritza i més tractant-se dels seus antics companys d’ERC, la Rahola els hi fa un bon “traje”. Molt més ponderat –que la Rambla de Mataró imprimeix caràcter- en Manuel Cuyàs també en parla avui a El Punt.
Però mentre tothom s’entreté amb ERC, els del PP van passant desaperceguts. Després de la quantitat de disbarats, mentides i exageracions que han arribat a dir durant tots aquests mesos ara estan més aviat calladets. Muntar numerets tipus Pujalte ocupa molt de temps i energies. O potser els hi cal ocupar-se de temes més mítics. I compte que el vespre del referèndum sortiran en bloc a capitalitzar el vot negatiu. Tot el vot negatiu. Vot negatiu que li servirà al Partit Popular per dos objectius fonamentals pel seu projecte polític: negar la legitimitat als polítics elegits pel poble de Catalunya i destruir políticament al president Zapatero. Només un aclaparadora majoria de vots a favor de l’Estatut pot parar l’estratègia popular. I sense perdre de vista les reflexions d’en Castells a La Vanguardia.
I com que l’altra prioritat és governar i que cap projecte s’aturi, com deia avui al Diari de Sabadell en Manuel Bustos, calia reorganitzar el govern i nomenar els nous consellers. Feina feta, I sé de primera mà que a La Roda de Andalucía més d’un han brindat avui amb cava català.