header-photo

Fulls d’estiu: la sort fa cua a Sort



Foto Ramon Baylina


Matí i tarda, a primera hora i a darrera hora. Aquests dies sempre hi ha una llarga cua de gent que espera per a comprar un bocinet d’il·lusió a la Bruixa d’Or. Abans, quan l’administració era al centre del poble, la cua es dissimulava una mica i es barrejava amb la gent que prenia el vermout, la cervessa o la ratassia a casa Pey. Ara és una cua de centenars de persones que s’allarga carretera de la Val d’Aran amunt i que, si no saps que fan, semblen esperar el no res.

Alguns deuen pensar que pel fet de comprar la loteria en un poble que es diu
Sort seran més afortunats. Raó no els hi falta quan un mira la quantitat de premis que han caigut en els darrers anys en la capital pallaresa. Clar que hi ha qui diu que és una simple qüestió de probabilitats. Com que es venen molts números hi ha més probabilitats que algun toqui. El que és segur que la cosa no té res a veure amb el nom del poble. Sort deriva de Saorte que, pel que diuen els qui entenen, vol dir pont.

De totes maneres a Sort en saben de crear il·lusions. No en va, després del general Moragues, el fill més il·lustre de la vila ha estat en
Josep Mir i Rocafort, més conegut com a professor Fassmann. Sens dubte el més gran parapsicòleg que ha tingut mai aquest país. Fasmman, que va arribar a doctorar-se en psicologia per la Universitat de La Havana, va néixer en un vell casalot de la plaça de Sort just al costat de l’arc que dona pas al carrer Major.

Sigui l’estadística, sigui la parapsicologia, sigui senzillament la fortuna, el que queda clar és a Sort la sort fa cua.