header-photo

Fulls d’estiu: llegint la història de la Terra



Acantilados y playa de Sakoneta, en Itxaspe (Deba)
Fa temps que dels viatges m’interessa més la gent que els monuments. No acostumo a omplir l’agenda de visites a museus i esglésies més enllà de l’estrictament obligatori. Pel contrari disfruto passejant per les ciutats i els pobles, observant com viu la gent i quin són les seves pautes de comportament social. En castellà seria ben fàcil de dir: me interesa más el paisanaje que el paisaje.
Aquest estiu al País Basc m’ha sobtat el comportament de la gent a la platja. Dos grans grups. Un de més minoritari de gent que fa esport. Un altre de majoritari de gent que camina amunt i avall. Incansablement i durant hores. Arriben a la platja i comencen a caminar fins que marxen. Gent de totes les edats.
A la platja de Zumaia, però, molt més que el deambular de la gent em va interessar el paisatge. I es que el paisatge de la platja d’Itziar a Zumaia val la pena visitar-lo. Encara que sigui en banyador i barrejat amb la gent que camina.
Es tracta d’un paisatge únic, el que els geòlegs anomenen un “flysch”. En els estrats verticals del “flysch” de la costa basca entre Zumaia i Deba es poden llegir 50 milions d’anys de la història de la Terra. Fa 40 milions d’anys, com a resultat del xoc entre les plaques ibèriques i continental europea, els sediments submarins existents varen sorgir a la superfície, deformant-se i quedant disposats verticalment. En aquests sediments, que formen els penya-segats de la costa guipuscoana, els científics poden llegir fenòmens tan importants com el xoc del gran meteorit que va significar la desaparició dels 70% de les espècies de la Terra, entre elles els grans dinosaures.
Encara que el turista no pugui diferenciar res de tot això, impressiona saber que et trobes davant d’un autèntic monument geològic d’una extraordinària bellesa. I com que “allá donde fueres haz lo que vieres”, mentre camines per la platja vas pensant en la insignificant durada de la vida humana sobre el planeta. 70 o 80 anys davant 50 milions!