header-photo

Fulls d’estiu: plou!


Foto Ramon Baylina

Avui plou i ,després de tants dies de sequera, s’agraeix. El dia s’ha aixecat tapat. Les bromes s’arrosseguen per la coma. Farrera –avui estan de Festa Major- juga a fet i amagar. Fa alguns anys, un dia com avui, varem pujar a Farrera a veure les bombolles d’en Pep Bou. També plovia i al sortir de l’església, l’espectacle del sol ponent cal a les muntanyes d’Espot era inigualable. Wagner en estat pur.

Pot sonar a tòpic però són dies per quedar-se darrera els finestrals i deixar que la melancolia faci. Recordo la poesia de Antonio Machado que vaig aprendre en els llargs hiverns del batxillerat a Barcelona:

“Una tarde parda y fría de invierno
los colegiales estudian.
Monotonía de lluvia tras los cristales”

I també alguna llarga tarda d’estiu, dins la tenda plantada en qualsevol vall del Pirineu, esperant que pari de ploure i llegint Marià Manent:

Quin seny tan fi, plugeta lleu! Ja la llavor t’espera;
dus al quintà cremat del sol frescors de primavera.
Vas néixer al cor del vent, alguna nit estranya:
els sols s’amaren del teu plor, i es verda la muntanya.

Ahir molts núvols abrandats pel cel feien corrua,
i cada llum dels mariners era una estella nua.
Avui tot són colors frescals i papallones i merles:
ai, quina olor, jardí del Rei, brodat amb tantes perles”

Perquè la pluja encaterina. Els mediterranis sempre anem àvids de pluja. Encara que al Maresme també en sabem de les seves malifetes. És el que diu en Raimon:

“Al meu país la pluja no sap ploure:
o plou poc o plou massa;
si plou poc és la sequera,
si plou massa és la catàstrofe.
Qui portarà la pluja a escola?
Qui li dirà com s'ha de ploure?
Al meu país la pluja no sap ploure”

I qui parla de pluja ha de parlar de núvols. Navegant per Internet és fàcil trobar un grapat de webs amb fotografies de núvols. Us recomano algunes:

La d’en Jordi Toda, d’on he tret la fotografia d’en Ramon Baylina meteoròleg de Sort. Hi ha informació meteorològica, galeries d’imatges i links interessants a altres webs de meteorologia.

Un interessant, i completíssim, blog balear sobre núvols que inclou un gif dinàmic i apartats molt diversos sobre fenòmens meteorològics.

I la web de la Fundación Española Ciencia y Tecnologia: Exposición Virtual de Nubes, que inclou el Atlas de núvols de la Organització Meteorològica Mundial.

Segur que si busqueu en trobareu un munt més.