header-photo

Passant el testimoni








Foto Jaume Àlvarez

Si el PSC és avui el principal referent polític per a centenars de milers de catalans i catalanes, també és degut a que uns quants companys i companyes varen saber mantenir el caliu durant la dictadura i passar el testimoni a generacions més joves.

En aquest llibret en teniu un bon exemple d’aquestes persones que representen la història més recent del socialisme català i mataroní. Nascudes en la seva majoria fora de Catalunya no varen dubtar ni un moment en posar el millor de si mateix a treballar per una Catalunya de progrés. Una Catalunya capaç d’integrar a tothom, solidària amb els pobles d’Espanya, segura del seu present i convençuda del seu futur.

Per l’Eloy i l’Anselmo aquest llibret d’homenatge arriba tard. Tots dos ens han deixat durant aquest any i costa fer-se a l’idea que no els trobaràs passejant, com feien tantes vegades, pels seus barris de Rocafonda o de Peramàs. Treballadors incansables, sempre disposats a ajudar, a explicar les preocupacions i cuites dels veïns, delerosos de millorar la ciutat i el país.

L’Adela, en Pasqual i en Francisco Melero són l’exemple viu de la militància socialista. Actius i compromesos durant tota la seva vida, continuen al capdavant de mil iniciatives. Creuen en la força transformadora del treball i dels ideals socialistes. Amb el seu esforç, i el de milers de persones com ells, han fet que Mataró sigui una ciutat més rica i més justa que la ciutat que els varen conèixer quan vingueren dels seus pobles nadius.

Poques coses puc dir, que ja no hagi dit, de la Marta Mata. Referent professional, personal i polític. Mestra i socialista. La seva mort va colpejar-nos ben endins i va reafirmar la nostra confiança en els valors de l’educació. Vaig proposar la conveniència de posar el seu nom a una escola de la ciutat. En el darrer Ple municipal es va acordar posar el nom de Marta Mata a la futura escola que s’ha de construir als terrenys de l’antiga fàbrica de can Marot.

Aquest homenatge, que avui signifiquem en aquestes persones, podria estendre’s a molts i moltes militants socialistes. Gent nascuda arreu que amb el seu esforç, la seva generositat, el seu compromís i la seva entrega han estat i continuen sent un referent i un estímul per a tots els homes i dones socialistes en la lluita diària per un món més lliure, més just i més solidari."

(De la presentació del llibre-homenatge: Cinc homenatges, cinc compromisos.)