header-photo

Lectures


Seguir el camí de Manuel Cusachs i Xivillé

Tres lectures molt recomanables que m’han arribat els darrers dies.

La primera, d’Oriol Costa a la revista de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. És tracta de la ressenya d’una conferència que la directora del Centre d’Estudis Urbans de la Sorbona, Sophie Body-Gendrot, va fer en un seminari tècnic del Pla estratègic metropolità, aquest estiu. Amb el títol de “Grans evolucions socials a les àrees metropolitanes” va reflexionar sobre què poden fer els alcaldes davant la por i la criminalitat i com fer per a que els municipis mantinguin la calma, estiguin socialment tranquils i es converteixin en un lloc agradable on viure. Unes reflexions molt escaients en un moment en que la seguretat s’està convertint en cavall de disputa electoralista per part de la dreta extrema.

La segona lectura, també molt interessant, encara que de temàtica ben diferent. És el llibre de Conxa Puebla, que aquest matí ha estat presentat a l’Escola d’Administració pública de Catalunya. Amb el títol “La gestió dels residus municipals” l’autora recull en tres capítols en fonaments legals bàsics d’aquesta competència municipal. Podria semblar un simple recull legislatiu però la seva lectura il·lustra molt bé sobre la complexa tasca del tractament del residus urbans. De lectura obligatòria abans de pontificar sobre el tema.

Absolutament per desengreixar, un preciós llibret de poemes de Carles Duarte i Montserrat que dissabte em va regalar en Manuel Cusachs. Titulat “Els immortals”, a partir de fragments de “Les metamorfosis” d’Ovidi, trenta poemes magníficament il·lustrats per l’artista mataroní.