header-photo

De tèxtil a moda

Foto Miguel Moreno

Ràpid viatge a Guimaraes. A la ciutat portuguesa es celebra l’assemblea extraordinària de l’Associació de Col·lectivitats Tèxtils Europees (ACTE) de la que Mataró en forma part.

ACTE és una de les primeres xarxes temàtiques europees i actualment agrupa més 80 ciutats europees dels anomenats territoris tèxtils. ACTE és l’interlocutor d’aquests territoris amb la Comissió Europea, actuant de lobby i impulsant programes europeus com RETEX, ADAPT, Article 6 FSE, etc... A Catalunya, ACTE, serveix de referent en els plans de suport al tèxtil. La darrera actuació ha estat la signatura d’un conveni amb la Diputació de Barcelona i diverses ciutats tèxtils del país. Mataró rebrà com a conseqüència d’aquest conveni 74.250 € que es destinaran a polítiques de suport al sector.

L’Assemblea de Guimaraes ha servit per discutir i aprovar el document estratègic ACTE 2007-2013. En aquest document es fa una anàlisi de la situació del sector i proposar línies d’actuació. L’ampliació de l’objecte de l’Associació cap el concepte “moda”, obrint-se a altres sectors afins al tèxtil, ha estat segurament el principal acord de l’assemblea. També s’ha acordat donar més importància a l’anomenat “tèxtil tècnic” i la conveniència de reforçar el paper de lobby.

A l’assemblea de Guimaraes ha estat admesa, com a nou membre d’ACTE, la Fundació CETEMMSA. Així mateix l’assemblea ha nomenat president en Teo Romero, alcalde de Santa Margarida de Montbui i diputat provincial.

Paral·lelament a l’assemblea d’ACTE ha tingut lloc la Conferència Internacional “Treballant junts per la inclusió dels immigrants” que ha organitzat INCLUA. Ha resultat interessant debatre amb representants d’altres països europeus sobre els fenòmens migratoris i constatar com les problemàtiques es repeteixen arreu amb característiques molt similars.

Guimaraes, lloc de naixement del primer rei de Portugal, és una ciutat que mereix una visita més detallada. Una altra vegada serà.