header-photo

Els monuments de Mataró


Dissabte passat, a l’acte d’entrega dels premis Fernando Rodríguez, varem ser obsequiats amb un llibret titulat: Els monuments de Mataró. Es tracta d’un recull dels articles que setmanalment havien estat publicats en el Tot Mataró dedicats a les escultures públiques que hi ha als carrers i places de la ciutat. El llibret, dissenyat per Jordi Aliberes, amb fots d’Albert Canalejo i texts de Marta Pedrico i Cugat Comas, és una bona guia dels 39 monuments i escultures que hi ha a Mataró.

Hi ha d’aquells de tota la vida. Escultures que hem vist sempre i de les quals, moltes vegades, desconeixíem l’autor. És el cas del Negrito del Parc, dels busts de Pep Ventura, J. Anselm Clavé, Lluís Millet o Juli Garreta que hi ha al vell Parc Central. O l’estàtua del déu Mercuri que davant l’estació ret homenatge a Miquel Biada. Per no parlar de la Justícia i la Prudència que guarneixen la façana de l’ajuntament: si poguessin parlar, quantes en podrien d’explicar!.

També hi ha els més nous. La Laia l’arquera, obra d’en Rovira-Brull, que ha esdevingut un autèntic símbol de la ciutat. O la Mataró de la plaça de l’Ajuntament, obra d’en Manuel Cusachs. En Cusachs en té tres d’obres més: el monument a Puig i Cadafalch al parc central, les Santes del carrer d’en Pujol i l’esperit de Figuera Major al Camí de la Serra. També quatre escultures té en Perecoll: el magnífic Sant Sebastià del portal de Barcelona, el monument anomenat Intolerància al passeig de Carles Padrós, l’Ocellot de la platja i l’Àngel de la plaça del Pou de Baix.

Cal destacar que dels 39 monuments que recull el llibret, 25 han estat bastits en les darreres dècades per l’ajuntament democràtic. Gairebé a una escultura per any. Una prova evident que, també en l’enbelliment de la ciutat, s’ha treballat més que mai.

En els darrers tres anys hem inaugurat quatre monuments: a Pau Casals al Parc Central , el Camí del Nord que serveix de fita d’inici del recorregut que porta fins a Prades de Conflent, el monument homenatge a Antoni Sors als jardins del seu nom al Parc Central i l’esmentat Àngel d’en Perecoll. D’aquest darrer vaig tenir el plaer d’assistir al desemmotllament a la foneria on es fa construir a Sant Adrià del Besòs.

I ha hi altres projectes en marxa. El més espectacular serà l’Ona que en Llucià instal·larà aquesta primavera al Parc de Mar, just davant del Tecnocampus.

Cal agrair a la gent del Tot Mataró el regal, que en forma de llibret, han fet a la ciutat. Queda, però, un deure per fer per part de l’Ajuntament: posar una placa que identifiqui cada monument i el seu autor. Caldrà fer-ho.