header-photo

Europa, de nou



Hi ha dies que les notícies sobre un tema s’acumulen. És el que ha passat avui amb Europa. Dues bones entrevistes en dos diaris barcelonins i unes quantes notícies que arriben de més enllà del Pirineu.

Pel que fa a les entrevistes, recomano la lectura de la fa avui La Vanguardia a la cancellera alemanya Angela Merkel. Val la pena llegir-la per conèixer de primera mà l’opinió sobre alguns temes importants de la persona que presideix durant aquest semestre la Unió Europea. Destaco la seva determinació i aposta en tirar endavant el projecte de Constitució Europea. També a llegir el seu posicionament sobre les qüestions energètiques.

També en l’entrevista a Josep Borrell, que publica avui El Periódico, el polític català parla de les qüestions energètiques. De fet, amb la claredat que el caracteritza, Qualifica l’energia i la immigració com les claus del futur europeu. Coincideixo plenament amb aquestes prioritats i afegiria, si volem fer front al diferencial creixent amb Estats Units i Japó, l’increment d’inversió en I+D.

Sobre l’energia també ens arriben notícies importants. El president de la Comissió Europea, el portuguès Durao Barroso, ha afirmat avui mateix que ens calen noves polítiques energètiques a Europa. Una reducció del 20% del consum i un increment de les energies renovables que l’any 2020 han de significar el 20% del total. Durao ha estat contundent quan ha dit que “els dies d’energia segura i barata s’han acabat per Europa”.

També ha estat contundent la responsable de competència, Neelie Kroes, que ha fet un seriós advertiment a les pràctiques de les grans companyies energètiques europees, amb amenaça de desmembrament si abusen de les seves posicions preeminents.

Tot això el dia en que Bielorrússia suspèn l’aplicació de l’aranzel sobre el petroli rus, i el dia que el Suprem aixeca les mesures cautelars que paralitzaven l’Opa d’E.ON sobre Endesa.

El que deia abans, Europa i energia donaran per parlar-ne, i molt.