header-photo

Mataró, Cruïlla d’Europa


Foto R. Gallofré


Així es diu el programa que la Teresa Carreras i en Jordi Rovira fan cada setmana a Mataró Ràdio. Un programa per parlar dels temes europeus des d’una visió mataronina. Aquesta tarda han tingut la gentilesa de convidar-me per parlar de la Declaració de Terrassa.

A instàncies de l’Ajuntament de Terrassa, un seguit d’ajuntaments catalans i un parell de consells comarcals varem signar, el passat 27 de novembre, una declaració en la que sol·licitàvem una major presència dels ens locals en la presa de decisions de les institucions europees.

El programa ha valgut la pena, doncs hem pogut escoltar l’opinió d’altres ajuntaments i d’un tècnic de la Unió Europea que ens ha explicat els nous programes de suport a les ciutats que es posen en marxa en aquest període 2007-2013. Caldrà estar molt atent a aquest nou concepte de ciutats mitjanes que tot just s’ha començat a discutir.

Quan parlem d’Europa, i així s’ha posat de manifest amb les opinions recollides al carrer, costa concretar les coses. Segurament els ajuntaments hem estat més pendents de la consecució dels fons europeus que d’explicar a la ciutadania en que s’aplicaven.

A Mataró han estat un bon grapat de milions: més de catorze milions d’euros entre els fons de cohesió i els Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER). Diners que han servit per pagar deixalleries, clavegueres, una part del nou Parc Central, actuacions importants a Rocafonda i Cerdanyola, accessos al Port, la reurbanització de la Riera, la construcció del centre cívic del Pla d’en Boet-Peramàs-Esmandies. I la darrera, la que tot just es va estrenar ahir: la nova escola bressol Els Menuts. Diners importants que, com ha titulat algú, signifiquen la major operació de solidaritat de la història.