header-photo

Senyores i senyors



Foto Melilla Hoy

O el que, a Mataró, és el mateix: Diumenge de Rams.

Un d’aquells dies fortament marcats per la tradició. Mudats i cap a beneir la palma. Abans cal anar a comprar els “senyores i senyors”, les típiques pastes seques que només es fabriquen per aquesta diada. A d’altres llocs tenen altres noms, però a Mataró els anomenem així. Fins i tot en Manuel Cuyàs va tenir una columna periodística que es deia precisament “senyores i senyors”.

El patí de Sant Josep bull de gent, grans i petits. Impacients i pendents del moment d’agitar les branques d’olivera, llorer i les palmes. Cada any aquest moment s’avança una mica més. Com que m’agrada anar després a missa a Sant Josep, em perdo el pregó d’en Ramon Bassas a la matinal de saetas que organitza la Hermandad de Nuestro Padre Jesús Nazareno. Tothom em comenta que ha estat magnífic. En Ramon en sap d’aquestes coses.

Arribo a la segona part de les saetas. El temps amenaça pluja però s’aguanta. No fa el mateix a la tarda i la Processó del Prendiment i el via Crucis de La Llàntia s’han de suspendre. Esperem que per dijous i divendres el temps canviï i faci bo.

Acompanyo aquest post amb una foto del pas de “La Pollinica”. És la processó que el Diumenge de Rams surt de la parròquia de la Medalla Milagrosa de Melilla. Amb aquesta imatge tinc lligats records molt entranyables. Presideix el baptisteri de l’església on en varen batejar i de petit vaig sortir, vestit d’hebreu, en aquesta processó. Forma part del meu imaginari més personal.

1 comentari:

pere pascual "pic" ha dit...

No cal ser sempre tan políticament correcte.
Les pastes s'han dit sempre "Senyors i senyores" , justament per això l'exposició inaugural de Ca l'Arenas li va manllevar el nom.
Sigui com sigui el cert és que son més que bones.