header-photo

Diaris de Santes: I això quan comença?


Foto Les Santes.net

Tots tenim molt clar que Les Santes acaben la matinada del dia 30. Després del ball del dia 29 al Parc, la festa s’estira i els santeros, en un intent desesperat de no voler arribar al final, apuren les darreres hores i minuts de la Festa Major. Inexorablement arriba el darrer petard i la darrera nota musical. Fins l’any que ve. La qüestió és: exactament fins quin moment de l’any que ve?

I és que de la mateixa manera que sabem quan s’acaben mai no podem determinar quan comencen Les Santes. Sospito que cada mataroní o mataronina té un moment en el que ja se sent plenament en Festa Major. Un o varis moments, doncs també a Les Santes podem tenir papers diversos. El cartell no aporta pistes i es limita a situar la Festa Major el dia 27 de juliol. El programa, com que ha de començar per algun lloc, enguany posa com a primer acte el Toc de Novena del dijous 19. És clar que si es tracta d’una novena cal que comenci una setmana abans de Les Santes i per tant poc ajuda.

Comencen Les Santes pels esportistes amb la Travessa del Port el diumenge abans o la Milla Urbana del dia 24?. Pels castellers queda clar que la Diada castellera és l’inici festiu. Pels artistes també sembla que Sant Pere més Alt pot marcar el punt de sortida. Per la canalla ho pot ser la Gegantada o el moment en que la família Robafaves arriba a l’Ajuntament. Pels joves, més noctàmbuls, la festa comença amb la sardinada flamenca, els concerts del Cruïlla o les havaneres?.

Oficialment la Festa Major s’inicia amb la crida de l’alcalde al balcó de l’Ajuntament el dia 25, però ja fa dies que la cosa va. En tot cas és la primera trobada de les figures i comparses de Santes a la Riera i la primera dormida formal. Una certa consuetud situa l’inici més massiu la nit del 24 amb la Milla i les Havaneres. És el moment de baixar al Passeig Marítim, plànyer els atletes per l’immensa suada que fan mentre corren els 1609, 334 metres amb una xafogor considerable, sopar quelcom, escoltar –o no- algunes havaneres i fer-se un fart de saludar la gent que aquest dies trobaràs per tot arreu.

Per què al marge de la qüestió ens ocupa, així si que ho farem i abastament: aprofitar la festa per retrobar vells amics a qui saludes a corre-cuita durant l’any, fer-la petar amb un got de Santes a la mà i saludar amb l’altra la gent que va passant. Que per això som mediterranis i estem de Festa Major.

2 comentaris:

Pellofa ha dit...

Comencen el dia 25 a la Crida. Tot lo d' abans son pre-santes, i les havaneres son un simbol que indica que ja les tenim a sobre.

Cuca ha dit...

Les Santes comencen amb la Diada castellera, de petits començaven amb el barram, perquè no tníem ni crida , ni ... teniem una passada molt formal, quan vam començar a viure-les va ser amb Les sante fem-ne festa major, aquell si que va ser un encert i ara , tenim una festa major que en podem estar molt i molt cofois.I evidentment per tothom comencen amb el seu acte especial.... Bones santes!!!