En un oasi amagat enmig del desert, el vell Eliahu s’estava, de genolls, al costat d’unes palmeres. El seu veí, Hakim, el ric mercader, va aturar-se a l’oasi perquè els seus camells hi abeuressin. De sobte, va veure Eliahu suant mentre cavava la terra.
-Com va, ancià? Que la pau sigui amb tu!
-I amb tu! –va contestar Elihau sense deixar el que estava fent.
-Què fas aquí, amb aquesta calor i aquesta pala a les mans?
-Estic sembrant dàtils –va contestar el vell.
-Dàtils?! –exclamà Hakim-. Però, digues, amic, quants anys tens? –prosseguí.
-No ho sé... Seixanta, setanta, vuitanta... ho he oblidat... Però, què hi fa això?
-Mira, amic, les datileres triguen més de cinquanta anys a créixer, i només quan es converteixen en palmeres adultes estan en condicions de donar fruits. Jo no et desitjo cap mal, i ho saps. Tant de bo visquis fins a cent anys o més, però tu saps que difícilment podràs arribar a recollir alguna cosa del que avui estàs sembrant. Deixa això i vine amb mi a beure una mica de te amb menta!
-Mira, Hakim. Jo he menjat els dàtils que va sembrar un altre, un altre que tampoc no va somniar menjar-se aquells dàtils... Jo sembro avui perquè els altres puguin menjar demà els dàtils que estic plantant. I encara que només fos en honor d’aquell desconegut, val la pena acabar la feina. No trobes?
-M’has donat una gran lliçó, Elihau. Deixa que, a canvi, et doni una bossa de monedes!
-T’agraeixo les teves monedes, amic. Ja veus, de vegades passa això: tu em pronosticaves que no arribaria a recollir el que sembrés. I fixa’t, encara no he acabat de sembrar i ja he recollit una bossa de monedes i la gratitud d’un amic.
-La teva saviesa em sorprèn, ancià. Aquesta és la segona lliçó que em dónes avui, i potser encara més important que la primera.
Fragment adaptat d’un conte sefardita publicat al llibre Escolta’m de Jorge Bucay i que serveix de presentació a l’Agenda Escolar Europea del Medi Ambient i el Desenvolupament que per aquest curs escolar 2007-2008, i per sisè any consecutiu, ha editat l'Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, a través de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada