Pel desembre del 2004, els pessebristes em manifestaven la precarietat del local on treballaven i la necessitat de disposar-ne d’un de nou. Ens varem posar a treballar i pocs mesos després visitàvem la planta baixa de la Presó de Mataró. Feia poques setmanes que el dipòsit de detinguts s’havia traslladat al nou edifici de Via Pública de la Plaça de Granollers i per tant quedava lliure.
Els tècnics municipals juntament amb els pessebristes començaren a dissenyar com podia quedar l’espai i les adaptacions que caldria fer-ne. L’any passat per Les Santes ja poguérem lliurar les claus i pel setembre iniciaven les activitats de l’escola de pessebristes a l’edifici d’Elies Rogent de La Riera. Per Nadal es va celebrar l’exposició de diorames, malgrat que el pessebre monumental seguia a l’antiga rectoria de Santa Maria al carrer de Sant Francesc d’Assís.
Aquest any tot ja s’ha traslladat i la Presó acull una magnífica mostra del treball dels pessebristes de Mataró. Ahir vaig tenir ocasió de fer una visita i comentar amb els autors dels pessebres les mil anècdotes que els hi ha succeït. El grapat de diorames fets pels nois i noies de l’escola de pessebrisme, alguns amb un nivell molt alt, ens permeten ser optimistes respecte el futur dels pessebres a Catalunya. Un magnífic pessebre monumental –amb la característica i tradicional locució d’en Xavier Ubach-, cinquanta set diorames de tot tamany, ambientació i tècnica, un pessebre popular i el pessebre gegant al pati, són la mostra del treball que durant mesos han portat a terme els pessebristes de la ciutat. Especial atenció cal posar a l’exposició de figures de l’Associació de Pessebristes de Mataró, més de mil cinc-centes figures dels millors autors. Una col·lecció que fins ara restava amagada dins les caixes de l’entitat i que ara el nou local permet ser vistes per tothom. Un motiu més acostar-se a la Presó.
Aquest edifici, que tants patiments ha vist entre les seves parets, acull ara un grapat d’entitats ciutadanes que l’omplen d’activitat. Els Capgrossos –que aviat marxaren cap a l’edifici de l’Escorxador-, els Armats de Mataró, el taller de l’Associació Sant Lluc per l’Art i l’Associació de Pessebristes de Mataró. Vida nova per velles parets.
1 comentari:
Bon dia alcalde
I la veu femenina de la Imma Llorens
Publica un comentari a l'entrada