header-photo

Celebrant la normalitat



La instal·lació a la plaça de Santa Anna d’una bandera catalana ha provocat l’habitual polèmica ciutadana. Sempre dic que les polèmiques, mentre siguin amb arguments i democràtiques, no em preocupen. Tot el contrari, crec que són símptomes de l’interès de la ciutadania pels assumptes del comú. Bona salut democràtica en definitiva. Hi ha opinions a favor, opinions en contra, arguments sòlids i altres amb poca o cap fonamentació. Fins i tot alguns amb un puntet de demagògia. Res que no hàgim vist i viscut en altres circumstàncies.

Alguns es poden preguntar per què un alcalde no nacionalista es manifesta a favor de la instal·lació de la bandera catalana, la històrica i estatutària senyera de les quatre barres, a la Plaça Santa Anna, el punt central de la ciutat. Doncs per raons d’absoluta normalitat democràtica, perquè el catalanisme en el que hi crec permet que la senyera sigui símbol compartit per tots i no sigui segrestat per ningú. Amb la mateixa contundència que he defensat la presència de totes les banderes constitucionals al capdamunt de l’edifici de l’Ajuntament, també com a símbol de respecte i de normalitat democràtica.

Hom ha viatjat el suficient per a veure com els símbols nacionals són omnipresents –aneu a París, Berlín, Roma, o al mateix Madrid- en edificis públics i privats d’arreu. Si això és la normalitat arreu, per què no ho pot ser a casa nostra?. No guarnim carrers i places –i roses per Sant Jordi, pastissos per la Diada, i tantes i tantes coses- amb la bandera catalana cada vegada que volem celebrar quelcom festiu?. Doncs celebrem la normalitat democràtica de la nostra catalanitat, plural i integradora, sense embuts ni falses modèsties.

Crec que aquesta va ser la voluntat de la proposta que, per unanimitat de tots els grups municipals, va aprovar el Ple de l’Ajuntament de Mataró. I crec, sincerament, que aquesta voluntat de normalitat democràtica és la que expressem avui a la plaça de Santa Anna.