header-photo

Mil anys d’història



Acte institucional del Mil·lenari de Santa Maria. En Saló de Plens, el saló civil més important de la ciutat, atapeït de ciutadans i ciutadanes. Conferència d’en Ramon Reixach: Mataró i Santa Maria, mil anys d’història. Erudit repàs a la història paral·lela de la parròquia i de la ciutat al llarg d’aquests mil anys.

En la meva intervenció he volgut ressaltar la qualitat de referent religiós, històric i monumental que la parròquia i la basílica han significat i signifiquen per la ciutat de Mataró. No podem obviar la referència religiosa històrica ni el mateix fet religiós com a element important, més enllà de les pròpies creences, en l’estructuració social de la ciutat. Com tampoc podem obviar la importància històrica d’una institució, la parròquia de Santa Maria, que durant segles es converteix en element central i clau de la vida mataronina. I hem de tenir fonamentalment molt en compte el valor artístic i monumental de la basílica de Santa Maria.

I aquí he volgut ressaltar el compromís assolit amb la Generalitat de Catalunya, i el compromís del propi Ajuntament, de participar activament en el procés i en el finançament de la restauració de Santa Maria. Estem treballant, poc a poc, per posar els fonaments indispensables que permetin portar a terme la rehabilitació. La comissió que ha d’impulsar-la està en procés de constitució i esperem poder-la constituir formalment en poques setmanes.

Com també he volgut insistir en el fet que, malgrat la important implicació de l’ajuntament, no ens corresponia liderar els actes del mil·lenari.

I com que l’acte era institucional i no m’agrada barrejar les coses, no he volgut afegir que mentre alguns passegen ministres altres treballem per Santa Maria.