header-photo

Ciutat pubilla: capital de sardanes

Foto bernatff

Quan pel novembre del 2005 vaig anunciar la intenció de Mataró a optar a ciutat pubilla de la sardana ho vaig fer pensant en la tradició i en la realitat sardanística de la ciutat.

Una tradició antiga i esplèndida. Molts anys d’història, de ballades, d’entitats i de colles sardanistes, d’aplecs, de músics, de cobles. La sardana ben present en la vida de la ciutat, omplint de festa les places i els carrers de Mataró.

Però la sardana, a Mataró, no és només cosa del passat. Tot el contrari la dansa continua ben present i fent honor a la nostra condició de ciutat mediterrània, tan bon punt el bon temps ens ho permet, tornem a omplir places i parcs amb el so de la cobla i els passos compassats dels balladors i balladores. Aquesta realitat viva és la que enguany ens permet afrontar decidits el pubillatge, convençuts que el treball de les entitats sardanistes trobarà la seva recompensa en la participació ciutadana en els actes programats.

Uns actes que, sobretot, tornaran a tenir per escenari els espais tradicionalment sardanistes de Mataró. Per això hem volgut posar a la plaça de Santa Anna l’estàtua commemorativa del pubillatge, obra de l’artista mataroní Yago Vilamanyà, amb la intenció de fer coincidir passat i present, tradició i realitat.

I pensant en el futur. Volem que el pubillatge de Mataró serveixi per actualitzar i rellançar la sardana com a símbol d’identitat, però també com a element festiu capaç de seguir agermanant-nos com a ciutat i com a poble. Mataró vol fer un gran pubillatge, Mataró vol ser capital de sardanes.