header-photo

De nou Torres García


Foto Vern Bueno (Capros.com)

La gent de l’Associació Sant Lluc per l’Art convoquen una nova edició de la Biennal Torres García-Ciutat de Mataró. La tercera edició d’aquest premi de pintura que es va consolidant com una realitat important en el calendari artístic de la ciutat i del país.

Arriba aquesta nova edició d’edició de la Torres García quan la ciutat encara no s’ha recuperat de l’impacte de la mort d’en Novellas. El compromís artístic i ciutadà de l’artista mataroní el converteixen en una persona clau en la història recent de les arts plàstiques a Mataró. No és doncs d’estranyar, i molt d’agrair, que el nou espai d’aprenentatge, que gent inquieta acaba de crear, porti el nom de Novellas. Un nou espai que servirà per formar nous creadors que, amb els més veterans i consagrats, mantenen ben viva la creació artística a la nostra ciutat.

Si fa dos anys escrivia que l’art, que els artistes de Mataró, estava fent passos endavant, enguany puc corroborar aquella afirmació. Nous espais per exposar, nous espais per la creació i l’aprenentatge, noves iniciatives amb el clar objectiu de potenciar les arts a la ciutat. Iniciatives públiques i iniciatives ciutadanes que configuren un futur esperançador per l’art a Mataró. No cal sinó fer una passejada per les sales d’exposició de la ciutat per adonar-se d’aquesta realitat. Mentre anem treballar per portar a Mataró la col·lecció Carme i Lluís Bassat que ha de servir de ferment d’un nou museu de pintura contemporània a la ciutat.

Durant el temps que ha passat entre la segona i la tercera edició l’Associació Sant Lluc per l’Art ha sabut mantenir l’atenció sobre Torres García. Amb el seu interès i treball van aconseguir que l’any passat vingués a Mataró l’exposició “Torres García, darrera la màscara constructiva”, una magnífica exposició produïda per la Fundació Caixa de Girona. Una molt bona manera de fer el traspàs entre la segona i la tercera biennal. Un bon precedent per aquesta nova edició del Premi de Pintura Torres García-Ciutat de Mataró.


Text que vaig escriure pel catàleg de la Tercera Biennal Torres García que aquesta tarda ha entregat els premis. El guanyador ha estat l'artista mataroní Marc Llacuna.