header-photo

Fill il·lustre



Amb motiu de la celebració del 150 aniversari de la mort de Damià Campeny vaig dir en aquest mateix escenari que Mataró és una ciutat que acostuma a no ser massa agraïda amb els seus fills destacats. Per això vull celebrar, i agrair a tots els grups municipals que hi donaren suport, el nomenament del doctor Pere Montserrat com a mataroní il·lustre. Crec que és un acte de justícia que ve a reconèixer la llarga trajectòria científica del doctor Montserrat.


No glossaré els mèrits acadèmics del doctor Montserrat, ja ho ha fet i de forma magnífica, el doctor Villar. Permeteu-me però que assenyali el paper central que Pere Montserrat ha tingut en la botànica catalana i espanyola dels darrers cinquanta anys. Junt amb Oriol de Bolòs varen recollir el relleu de Pius Font i Quer i han col·locat els estudis florístics i corològics del nostre país a un gran nivell internacional. Els seus estudis de praticultura, el treball a l’Institut Pirenaic d’Ecologia, la seva extensa carrera situen al doctor Pere Montserrat com un element central i clau de les ciències catalana i espanyola dels darrers cinquanta anys. Deixeu-me recordar la seva exhaustiva Flora de la cordillera litoral catalana treball de referència per a tots els botànics del Maresme.


Avui la ciutat de Mataró oficialitza el nomenament del doctor Montserrat com a fill il·lustre de la ciutat i el seu retrat passarà a formar part, juntament amb personatges com Josep Puig i Cadafalch, Miquel Biada i Bunyol o Therenci Thos i Codina.


Gràcies doctor Montserrat pel vostre exemple, pel vostre testimoniatge, per haver exercit sempre de mataroní, amb la discreció que és pròpia de la ciutat, però també amb l’esforç i el treball que sempre ha caracteritzat a la gent d’aquesta ciutat.