header-photo

Compartint govern


Això és el que avui precisament hem fet amb la Marina Geli, consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya, compartir govern. Lluny de l’època en que la desconfiança era la tònica dominant entre els ajuntaments i el govern de Catalunya - i sense caure en el papanatisme dels governs amics, frase que no recordo haver dit mai- i com a conseqüència d’una voluntat política que el president Maragall va resumir en el concepte de retorn de les capacitats, per damunt les competències, de governar de forma co-responsables el país, avui hem fet un pas molt important.

Amb la constitució del Govern Territorial de Salut, els ajuntaments ens asseiem a la mateixa taula que la Generalitat per governar quelcom tan preuat i valorat per la ciutadania com la salut. En un procés únic s’han organitzat trenta set governs territorials. Com ha dit la consellera: a qui fa por la proximitat? Responsabilitats compartides, lleialtat mútua i el mateix esperit de servei a la ciutadania. Un govern territorial per més de 258.000 habitants dels 15 municipis del Maresme central.

I com que no tot han de ser intencions, la consellera ens ha explicat en un llarg informe la situació de la salut al nostre territori. Índex de mortalitat per sota de la mitjana catalana, un 82’4% dels usuaris que consideren que reben un bon servei, increments de recursos (224 milions pel 2009) i de professionals (3.148) que s’han incrementat un 50% en els darrers sis anys mentre la població s’incrementava en un 10%, inversions realitzades de 17 milions d’euros i previstes per valor de més de 27 milions. Un impressionant balanç de govern i una clara voluntat de treballar plegats.