Com que s’acosta fi d’any cal passar comptes del que ha estat l’any 2009. Es succeeixen les entrevistes als mitjans de comunicació per fer balanç i parlar del que ha estat l’any que fineix.
Un any, com vaig explicar en la tradicional trobada amb la premsa, que s’ha caracteritzat per l’austeritat pressupostària, l’increment de la despesa social, un gran esforç inversor i el manteniment de les apostes estratègiques en un marc general de crisi molt profunda i amb una pèrdua de llocs de treball molt important.
L’Ajuntament de Mataró ha estat de sempre exemple d’austeritat en les despeses que podríem considerar no prioritàries. Més enllà de les paraules només cal comparar aquestes despeses amb les d’altres ajuntaments de ciutats similars a la nostra per comprovar que sovint freguem la garreperia. Una austeritat que de cara al 2010 s’ha accentuat encara més amb una reducció pressupostària que en el capítol de despesa corrent supera el 16%. Per segon any consecutiu es congelen, amb el vot en contra d’un grup municipal, els sous dels electes i dels directius de la casa.
La despesa social no ha parat d’incrementar-se per poder atendre aquelles persones que han perdut la feina i poden trobar-se en una situació de vulnerabilitat social. No tenim totes les solucions ni tots els recursos però hem fet un gran esforç per poder destinar més recursos humans i econòmics a fer front a la crisi.
L’esforç inversor del 2009 ha estat ingent i cal afegir els diners de l’anomenat fons Zapatero que ens ha permès generar ocupació i tirar endavant projectes importants per la ciutat. Només cal repassar les notes de premsa de l’Ajuntament per veure la quantitat tan important de projectes de tot tipus que s’han materialitzat aquest any. Mantenim, malgrat les dificultats pressupostàries, un important esforç inversor pel 2010 també amb la voluntat de continuar generant ocupació i portar a terme projectes tan emblemàtics per la ciutat com la biblioteca Antoni Comas o el Museu del Gènere de Punt a la nau petita de can Marfà. Unes inversions que posen especial atenció en temes com l’escolarització i l’habitatge.
Mantenir les apostes estratègiques significa posar els fonaments ben sòlids de la viabilitat econòmica i social de la ciutat. No podem, com demanaven alguns, parar el que ja està en marxa, sinó el que cal es acabar de tirar endavant els grans projectes estratègics de Mataró, el projectes que han de generar riquesa i ocupació. El Tecnocampus que avança a bon ritme, l’arribada del Corte Inglés superant totes les travetes imaginables que li han anat posant, el Mataró Marítim que una vegada definits els objectius cal dotar-lo de l’estructura organitzativa necessària al temps que s’avença en projectes com el nou hotel del Port o el mateix Pla Estratègic del Port de Mataró. Molta feina que cal empènyer per posicionar bé la ciutat per quan les condicions econòmiques generals canviïn. Alguns d’això en diuen tossuderia, per mi significa determinació i model de ciutat.
De totes aquestes coses he parlat amb els mitjans escrits de la ciutat i ho podeu llegir a les revistes Tot Mataró i Capgròs. També n’he parlat a MataróRàdio i a TV Mataró. On no m’han fet cap entrevista ha estat a Maresme Digital TV i això que alguns s’entesten encara en anomenar-la TeleBaron. Són els mateixos que deien que Mataró Ràdio seria l’emissora de l’alcalde. Doncs ni de l’alcalde, ni del govern, ni de l’Ajuntament. Una emissora que s’ha consolidat com l’emissora de la ciutat o sigui de tots els mataronins i mataronines que tinguin alguna cosa interessant a explicar.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada