header-photo

Constructors

Foto Ramon Bassas

En aquests dies difícils, en els que la crisi colla fort, la convivència sembla diàriament amenaçada i la demagògia i el populisme mostren la pitjor cara de la política, és reconfortant assistir a actes com el que he tingut oportunitat d’assistir al barri del Palau. Segurament cap mitja de comunicació se’n farà ressò doncs ja se sap que les bones notícies, i en els temps que corren, no acostumen a ser notícies.

Avui a la parròquia de Sant Simó i Sant Pau han celebrat el 30è aniversari de la consagració de l’església de Sant Pau. Un edifici modest, construït amb molt d’esforç i participació popular. Algú va dissenyar aquella campanya de “mil per mil”. Es tractava de trobar mil persones disposades a posar mil pessetes de l’època per construir el temple. Varen ser, amb molta més gent, els seus constructors.

Però jo volia escriure sobre els altres constructors, els que durant aquests trenta anys han construït el teixit social del barri. Més enllà de les activitats pròpies d’una parròquia catòlica, obrint-se al barri, participant activament de la vida dels veïns i veïnes, acceptant els canvis profunds que s’han produït, sumant, construint.

Per això la normalitat era la tònica en la missa de celebració que va presidir el cardenal Martínez Sistac. Feligresos habituals de Sant Pau i també de Sant Simó, cor rociero, esbart dansaire, cor d’africans, representants de l’Associació de Veïns, catecúmens, canalla de la catequesi, veïns del Palau i d’altres barris. Una mostra ben complerta de la diversitat del barri i de la ciutat.

Els autèntics constructors de la convivència, els garants de la cohesió social de la ciutat, els que sovint des de l’anonimat treballen incansablement per ordir l’atapeït teixit que és una ciutat. Els primers que acostumen a rebre les patacades dels demagogs, dels corcs de la societat, dels que només apareixen per encendre els conflictes i fer-se fonedissos a l’hora d’arremangar-s’hi i treballar. Al Palau o a Salt.
Per això, avui com sempre, el meu més profund agraïment a tots aquests constructors, ciutadans de primera d’una ciutat que volem per a tots.