header-photo

El carrer del capità Panna

Foto Associació de Veïns de l'Havana


Aquest és el sobrenom amb el que es coneixia a en Josep Castellà. De fet els Panna eren una antiga nissaga de mariners mataronins que feren la carrera de les Amèriques. Dissabte varem inaugurar les obres de reurbanització d’aquest carrer que es troba en el barri de l’Havana, el més mariner de tots els barris mataronins.

El carrer Josep Castellà és un carrer relativament nou, que va des del camí Ral fins la plaça Jordi Capell (la plaça del gas), obert en els antics dominis del Pare Etern, una extensa finca que existia a tocar de can Marfà. Per això els solars i les cases tenen una amplada de set metres enlloc dels clàssics cinc metres de les cases de cos mataronines.

Recuperem aquest carrer pels veïns i veïnes, fent-lo de vianants i convertir-lo en una peça, la darrera, de l’eix de vianants que des de la plaça Xica porta cap a baix a mar per la baixada de les Espenyes, el carrer de Sant Pelegrí, la plaça de l’Havana, el carrer de Josep Castellà, la plaça de Jordi Capell i, pel pas soterrat que travessa l’avinguda del Maresme i les vies del tren, el Callao.


Va explicar en Manuel Cusachs les aventures americanes del capità Panna i no va poder estar-se de reclamar un monument a Mataró per tots els mataronines que feren als segles XVIII i XIX, amb èxit o fracàs, les Amèriques. Un monument pel que caldrà buscar un autor i els recursos necessaris. L’emplaçament, per indiscutible, ha de ser al cor del barri, a la plaça de l’Havana.