La Xarxa de biblioteques municipals de la Diputació de Barcelona és referent espanyol i europeu. Les xifres ho demostren clarament: 198 biblioteques, 9 bibliobusos, 2.218.004 usuaris inscrits (el que significa el 39% de la població de la província), 17.608.212 visites, 12.292.915 préstecs, 7.498.553 documents de fons.
Són dades que avui he volgut recordar en l’acte d’inauguració de la Biblioteca Gòtic-Andreu Nin de Barcelona que ha presidit l’alcalde Jordi Hereu i en el que he representat al president de la Diputació de Barcelona. Situada a la plaça del Teatre, al cor de les Rambles barcelonines, en el vell edifici que havia estat el Gran Hotel Falcón. L’any 1937 aquest hotel va ser confiscat pel POUM que el transformà en la seu del Comitè Militar. Assaltat per la policia després dels Fets de Maig del 37, els mateixos dies que Nin era segrestat i assassinat pels stalinistes, l’hotel es va convertir en presó i després de la guerra en seu de la companyia elèctrica FECSA. Ara passa a formar part, conjuntament amb l’escola de disseny Elisava situada al costat, en un ambiciós projecte cultural per Ciutat Vella tal com ha volgut significar l’alcalde Hereu en un magnífic discurs.
Un discurs en el que ha volgut també reivindicar el caràcter propi de les Rambles: “un passeig que s’obre a la humanitat i com que com aquesta és divers i complex. Res a veure amb els dogmatismes o les imposicions, amant com Barcelona de la llibertat i de la igualtat, exactament el que representa per nosaltres Andreu Nin”.
Un gran nom per una gran biblioteca, per un passeig únic i per una ciutat que ens enorgulleix com a catalans.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada