header-photo

Santes 2010: La Crida

Foto Saül Gordillo


Mataronins, mataronines

Des del passat 30 de juliol hem anat arrencant un a un tots els fulls del calendari. No ha estat un any precisament fàcil, però cada dia que passava el cor se’ns accelerava una mica més pensant en Les Santes.

I ja hi som! Ja som a Les Santes!

Tornem a omplir La Riera, aquesta, la de veritat, la que la ficció copia i els mataronins i mataronines fem. La Riera, el nostre cor de la ciutat, on se sent el batec de Mataró, on les autèntiques estrelles som els ciutadans i les ciutadanes, on ens apleguem quan tenim quelcom important per celebrar.

I avui ho fem per celebrar l’inici de la Festa Major, una obra coral com ens deia en Nico Guanyabens fa uns dies en l’acte de celebració de Les Santes com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional. Nacional, sí, que diguin el que diguin que nosaltres som una nació!

Una obra coral feta per molta gent, des dels començaments fins ara. Una obra, una festa de la que podem sentir-nos ben orgullosos. Amb especial record pels que avui ja no ens poden acompanyar, i l’agraïment, el profund agraïment, a tots i totes els que durant tots aquests anys heu treballant incansablement per la Festa Major.

I gràcies, moltes gràcies a tots els santers i a totes les santeres: sou qui realment doneu sentit a Les Santes. I de tots, de tots i totes, és el mèrit que avui puguem dir ben alt: Les Santes, quan els mataronins i mataronines fem Festa Major!

Ara ens arriba el reconeixement. Gràcies!. Però nosaltres fa temps que ho sabíem. Sabíem que Les Santes assumeixen el millor d’aquesta ciutat. Festa treballada, seriosa quan cal, rigorosa amb els orígens i el símbols. Però també, i al mateix temps, festa il·lusionant, desbordant que omple tots els espais i tots els temps d’aquests dies de finals de juliol en aquesta ciutat bimil·lenària i mediterrània.

Felicitats Diablesses! Felicitats pels 25 anys! Però sobretot felicitats per fer-vos imprescindibles per la festa. Sota les capes de la Nefer, heu omplert de llunes i foc les nits de festa de Mataró i de Catalunya. Amb un estil de fer propi, amb elegància femenina si em permeteu, però amb tot el sentiment que cal posar-li a les coses que són importants.

Felicitats Família Robaves! Felicitats pels 25 anys de Postal de Gegants. Per ser bons amfitrions i demostrar el que som: una ciutat oberta al món però orgullosa de la seva pròpia identitat. Amb tota la solemnitat que calgui però també amb tota la hospitalitat.

I Felicitats Capgrossos! Capgrossos de gamma extra! Avui no ha estat possible, però ho serà pel concurs de Tarragona. Hem fet una gran diada castellera en una plaça, la de Santa Anna, de la categoria de la plaça de la Vila, de la plaça del Blat, del Raval de Montserrat o de la plaça de la Font.

Que segueixi la festa, que ompli tots el racons de la ciutat i dels nostres cors. Feu que s’esgoti la pólvora, que s’acabi la Juliana, que quedem afònics cridant el “no n’hi ha prou” o comptant fins a quinze.

I que la matinada del dia 30, quan moixos enfilem cap a casa tinguem la satisfacció d’haver fet una gran Festa Major. Una gran Festa Major amb només el respecte i el civisme com a normes. Una gran Festa Major que haurem fet per nosaltres: per la ciutadania, pel poble.

Mataronins, mataronines:

Amb el desig que visqueu, que visquem, una molt bona Festa Major.

Amb la rauxa necessària

Amb el seny imprescindible

Del dret o del revés

Glòria a Les Santes!

Visca Mataró!

Visca Catalunya!