header-photo

Unes eleccions per decidir

Avui el president Montilla ha anunciat que les eleccions al Parlament de Catalunya seran el 28 de novembre. Ho ha fet amb temps i forma i des del Palau de la Generalitat, defugint escenaris estrambòtics com havia passat en altres ocasions.

El president ha estat molt clar al qualificar de decisives aquestes eleccions per tota una generació. Decisives perquè el 28 de novembre decidirem de debò. I decidirem si volem seguir en la línia de progrés que els governs catalanistes i d’esquerres han impulsat durant els darrers set anys o si tornem a les velles pràctiques de les polítiques de l’anar fent.

Pels socialistes el debat entre esquerra o dreta sempre ha estat fonamental i ho continua essent i més encara en temps difícils, de crisi profunda del capitalisme més ultraliberal i dretà. Però sabem perfectament que en aquestes eleccions el debat identitari, i més després de la sentència de l’Estatut, serà omnipresent. I no és un debat menor i per això caldrà que li dediquem força atenció, No debatrem que som. Això ja va quedar clar en l’Estatut que va impulsar el president Maragall i que va ser referendat pel poble de Catalunya. Som una nació com diu l’Estatut. El debat continuarà sent sobre l’encaix Catalunya-Espanya. Tenim ben clar que aquest encaix passa per la defensa de l’Estatut i per un procés federalitzant d’Espanya. Pot sonar a utopia, però utopies més grans hem aconseguit.

Afrontem la campanya i les eleccions amb unes males perspectives electorals si hem de fer cas de les enquestes publicades. Però les enquestes estan fetes per ser vençudes i tenim arguments de sobres per girar la truita i aspirar al triomf el 28 de novembre. En primer lloc la feina feta des del govern de la Generalitat. Un extraordinari balanç, superior en molt al dels 23 anys convergents, que hem d’explicar a la gent, poble a poble, ciutat a ciutat. Explicar els fets, l’obra feta, i el perquè dels fets. En segon lloc perquè tenim un model clar i concret d’un país que volem sigui de tothom. Sense exclusions ni segrests.

I tenim la manera de fer-ho: amb honestedat i treball i tornant a connectar directament amb la gent. Som forts si som com la gent. Si la ciutadania es reconeix en nosaltres i en som referents. Aquestes són les nostres fortaleses i les que ens han de permetre guanyar a les enquestes i decidir la Catalunya que volem.