header-photo

El catalanisme, pal de paller


Foto Capgros.com
Molt breument i com a cloenda d’aquest acte acadèmic de l’Onze de Setembre em permetreu algunes reflexions personals sobre la significació de la Diada en el context actual del nostre país.

Aquesta no serà una Diada més. El calendari ha fet que s’encavalqui entre dos fets prou significatius i de gran transcendència política. Per un costat la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut que els catalans i catalanes ens vàrem donar en referèndum i per altra banda les eleccions al Parlament de Catalunya que el president Montilla acaba de convocar.

Dos fets que condicionen de manera important aquesta Diada. Res del que passi aquest dies serà aliè a aquestes circumstàncies. Però ara més que mai, quan els catalans i catalanes hem esta cridat a les urnes, el seny del nostre poble s’ha de manifestar amb tota la seva magnitud i respondre, des de les conviccions polítiques de cadascú, als reptes que com a país tenim al davant i en la legítima expressió del nostre autogovern.

La Diada Nacional de l’Onze de Setembre és una celebració col·lectiva dels catalans i catalanes que, tot recordant els fets del 1714, ve a reforçar el nostre caràcter de poble i la nostra condició de nació.

És cert que la festa ha de ser de tots, sense exclusions ni molt menys segrests, i més enllà de les legítimes opcions i aspiracions polítiques de tothom. Una autèntica Festa nacional de tots els catalans i catalanes que cadascú pot celebrar de la manera que més li plagui: des del caràcter únicament festiu fins a la reivindicació social o política.

Però no podem negar el caràcter fortament catalanista de l’Onze de Setembre. En honor i memòria dels que han defensat Catalunya quan les coses han vingut maldades. A la guerra de Successió, durant la Guerra Civil i en la llarga dictadura franquista. Ha estat el catalanisme polític, amb el que comporta de lluita per la llibertat i la justícia social, l’eix motivador de la lluita tota aquesta gent. I ha estat el catalanisme l’autèntic pal de paller sobre el que hem construït la realitat política actual del nostre país. Un catalanisme que a mode de gran denominador comú ha estat capaç de cohesionar socialment el poble de Catalunya i ha servit de fil conductor de l’acció de les forces polítiques catalanes.

Un catalanisme d’espectre ampli que dona cabuda des de l’autonomisme, al federalisme o al sobiranisme. Un sol poble que es manifesta políticament divers però capaç de construir un projecte de país per a tots els catalans i catalanes.

Que l’Onze de Setembre serveixi per reforçar la nostra unitat civil i per compartir la il·lusió d’una Catalunya rica i pròspera.

Que tingueu, que tinguem, tots una bona Diada Nacional