header-photo

La Pepa Maca

Foto Glòria Figuerola


La Pepa Maca, sobrenom de Pepeta Agramunt i Costa, treballadora de can Minguell que l’any 1945 va liderar les vagues dels "quinze duros" per reclamar una millora salarial pels treballadors i treballadores del tèxtil. Avui hem inaugurat la plaça que, per acord municipal i atenent la proposta de la Comissió del Nomenclàtor, porta el seu nom. Una plaça que ocupa una part dels terrenys de l’antiga fàbrica de can Gassol.

No he volgut deixar de reivindicar, en aquest temps que la frivolitat amenaça amb emmascarar la dura repressió franquista, el coratge d’aquestes dones i homes capaços de plantar cara a les injustícies i sobretot capaços de tirar endavant les seves famílies, la ciutat i el país. Han estat els treballadors i treballadores d’aquest país els autèntics protagonistes dels progrés econòmic i social de Mataró i Catalunya. Els temps han canviat de manera irreversible i per les portes, que hem volgut conservar com a testimoni de tota una època, ja no hi passen cada dia els centenars de treballadors i treballadores de can Gassol. Les mitges que durant molts anys vestiren les cames de tants milions de dones espanyoles ves a saber ara on es fabriquen. Són temps passat que, ens agradi o no, mai tornaran.

Ara ens calen les noves fàbriques, les fàbriques del coneixement. Les que hem començat a construir a la nau Minguell o al Tecnocampus. Espais d’innovació que facin guanyar valor afegit als productes i serveis que l’economia de Mataró produeix. Però sense mai oblidar el que hem estat i seguim sent: una ciutat de gent treballadora, que a les oficines, les escoles, les fàbriques, els hospitals, els comerços i on calgui s’obre camí treballant. Com ha estat sempre i com la figura de la Pepa Maca ens recorda.

1 comentari:

Unknown ha dit...

Teniu imatges de la Pepa Maca?