header-photo

L’hora de les ciutats



Aquesta frase ha estat la més repetida en l’acte de signatura del Pacte de la Ciutat de Mèxic. Un pacte subscrit aquest diumenge per 138 municipis de 43 països a la capital de mexicana. Entre els signants ciutats com Istanbul, París, Los Angeles, Barcelona, Johannesburg, Grenoble, Vancouver i la pròpia Ciutat de Mèxic. Ciutats d’arreu del món que han adoptat compromisos més enllà dels resultats que es puguin assolir aquest mateix mes a Cancún en la reunió del COP 16. És l’hora de les ciutats perquè més de la meitat de la població del món viu en ciutats i perquè som responsables del 70% de la emissió de gasos d’efecte hivernacle i aquest percentatge creixerà de manera important en els propers anys si no ho evitem.

Les ciutats signants han delegat en Marcelo Ebrad, alcalde de la Ciutat de Mèxic, per que porti la veu de les ciutats a la propera cimera mundial del clima. Conscients, i són paraules de Bertrand Delanoë alcalde de París i present a l’acte, que Copenhaguen va ser un fracàs, les ciutats s’han compromès a anar molt més lluny que els estats en la lluita contra el canvi climàtic. Davant la immobilitats dels estats, i de les notícies que s’esperen de Cancún no són especialment esperançadores, les ciutats del món han decidit passar a l’acció i liderar els canvis en les polítiques mediambientals que l’escalfament del planeta reclama amb urgència. Com ha dit Michel Delebarre, president del Comitè de Regions de la Unió Europea: la gestió de l’energia és la principal tema de la solidaritat internacional doncs el canvi climàtic no té fronteres. Una qüestió que Cassam Uteem, ex-primer ministre de Mauricio i ex-alcalde de Port Louis ha expressat de manera més dramàtica quan ha afirmat que Àfrica és el continent més vulnerable als efectes del canvi climàtic i al mateix temps el menys responsable de l’escalfament global.

El Pacte de la Ciutat de Mèxic està molt en la línia del Pacte d’alcaldes i alcaldesses contra el canvi climàtic que la Diputació de Barcelona ha impulsat i al que s’ha adherit 138 municipis, entre ells el de Mataró, de la província. Per això hem estat presents a l’acte i hem signat, com a Diputació de Barcelona i com a ciutat de Mataró, el Pacte de Ciutat de Mèxic: el compromís de les ciutats del món en la lluita contra l’escalfament de la Terra. Perquè és l’hora de les ciutats i de la ciutadania.


Escrit publicat al diari digital Capgros.com