header-photo

Una aposta de futur



Sovint he dit i escrit que Catalunya s’explica a partir de les seves ciutats. Amb un cap i casal, Barcelona, de la que tots els catalans ens sentim especialment orgullosos. Però ni Barcelona, ni Catalunya, tindrien la potència i la capacitat que tenen sense la xarxa de ciutats que l’envolten. És el concepte de Catalunya en xarxa el que ens fa especialment forts i importants. Arreu del territori català passen moltes coses i la creació del Consorci Museu Art Contemporani de Mataró és una clara mostra de la vitalitat de les ciutats i dels territoris. Per això en aquesta presentació del catàleg de la primera exposició de la Col·lecció Bassat a la Nau Gaudí vull ressaltar aquest aspecte per situar el que volem sigui aquesta aposta que des de Mataró es fa per l’art i la cultura del país.

Una iniciativa que es situa a Mataró però que té una clara vocació nacional. Per la importància de l’obra que s’hi mostra i pel període que hi comprèn. Una autèntica plèiade dels pintors catalans de la segona meitat del segle passat, amb un conjunt d’obres considerables i imprescindibles per entendre la història contemporània de la pintura i de l’escultura catalanes.

Ocupa aquesta exposició, i les que seguiran, l’espai de la Nau Gaudí. Una autèntica joia arquitectònica, recuperada fa poc temps i desconeguda per molta gent, que lluirà magnífica per acollir les obres de la Col·lecció Bassat. La Nau Gaudí és una peça imprescindible per entendre tota l’obra posterior de l’arquitecte reusenc i ha estat rehabilitada amb tota la cura i el respecte que mereixia. Una bona combinació de continent i contingut que dona especial relleu a aquesta aposta per l’art.
Una aposta que arriba en moments difícils, de conjuntura econòmica molt complicada, però que requereix com mai ser agosarats, valents i decidits. És amb bones notícies, com aquesta, com retrobarem el camí del creixement econòmic i social de la ciutat i del país. Una aposta d’una ciutat decidida a guanyar-se el seu futur.


Text de la meva presentació del catàleg de l'exposició de la Col·lecció Bassat que demà s'inaugura a la nau Gaudí