header-photo

Ara les municipals


Article publicat a Capgros.com

Després de la inapel·lable derrota del 28N els socialistes catalans, i passat l’inevitable tràngol del dol, hem de centrar la nostra acció política en dues fites pràcticament consecutives. La primera la preparació i campanya de les eleccions municipals del proper mes de maig. La segona la celebració, i per tant el debat previ, al congrés extraordinari del partit anunciat per la tardor. Però una cosa darrera l’altra i així ho hem deixat prou clar els alcaldes socialistes.

Aquests dies el PSC i les causes de la derrota omple pàgines i pàgines dels diaris. Tothom s’atreveix a pontificar sobre els motius que ens han portat fins la situació actual i sobre la manera de superar-la. S’agraeixen malgrat alguns estan absolutament esbiaixats per idees preconcebudes, quan no per interessos partidistes, i pretenen fixar l’agenda política dels socialistes en funció d’interessos aliens al propi PSC. Certament ens cal una àmplia anàlisi del que ha passat, valorant les múltiples variables (crisi, debat identitari, immigració, ...) que crec han tingut un paper determinant a l’hora de decidir el vot de la ciutadania. Però també crec que cal explicar amb més claredat el que som: socialistes, catalanistes i federalistes. Amb un projecte de societat, de país i d’encaix d’aquest en el conjunt d’Espanya. No ens cal reinventar el que som, si hem de renovar el nostre discurs, posant les preocupacions dels catalans per davant de qualsevol altra qüestió, i renovar també algunes de les nostres formes de fer política.

I les eleccions municipals poden ser una gran oportunitat per a fer-ho. Ningú pot discutir el caràcter municipalista dels socialistes catalans. En creiem profundament i ho practiquem en tots els àmbits polítics en els que governem. Ho fem convençuts dels valors polítics que representa la proximitat directa amb la ciutadania i que enlloc es manifesten tan clarament com en el govern local. Més de trenta anys com a primera força municipal a Mataró i a Catalunya ho avalen plenament. Hem transformat les nostres ciutats i estem convençuts de l’important paper que ha de continuar tenint el municipalisme en la governança de ciutats, pobles i viles del país i del paper que ens toca jugar als alcaldes socialistes. Per això la primera prioritat ha de ser presentar-nos a les eleccions municipals del mes de maig amb missatges clars, entenedors i que responguin a les inquietuds dels ciutadans i ciutadanes.

Pel congrés de la tardor cal deixar el debat sobre el futur del socialisme català. Temps hi haurà per debatre com s’actualitza el projecte del PSC, com s’articula el nostre discurs i el nostre compromís polític, com continuem acollint dins del parit sensibilitats diverses i enriquidores, com organitzem la nostra acció política i quines propostes concretes fem al conjunt de la societat. Ningú però hauria d’oblidar que el projecte polític dels socialistes catalans és un projecte compartit, que ha de superar els personalismes, i que té com a objectiu més important el progrés social i econòmic del poble de Catalunya.