header-photo

Els castells, com les bicicletes, no són per l’estiu?




Festes de la Candela a Valls, les anomenades decennals, que es celebren cada deu anys. Tota la ciutat i tota la comarca abocada en aquesta celebració: espectacles, actes religiosos i les lluminàries. I castells? Doncs clar, castells! Algú s’imagina una festa a Valls sense castells?


Però pels castells fan falta castellers. Avui quasi deu mil castellers d’arreu del país hem fet camí cap a la capital de l’Alt Camp. Multicolor trobada d’una cinquantena llarga de colles castelleres. Les camises mig amagades sota forros polars, anoracs i altres prendes d’abrigar. I els Capgrossos hem aguantat enfaixats més de quatre hores per tirar un pilar de cinc, un intent desmuntat de cinc de set i dos pilars de quatre. En quatre hores! Clar que el pilar de cinc l’hem pogut tirar en la plaça santuari dels castellers vallencs: la plaça del Blat. Després totes les colles a l’hora han tirat castells que no podien ser de més de vuit amb resultat ben divers. A destacar els dos intents desmuntats de tres de vuit de les dues colles vallenques, la torre de vuit folrada dels Castellers de Vilafranca, i els dos tres de vuit descarregat per Minyons i la Jove de Tarragona. O sigui que a nivell estrictament casteller pobre collita.


Tampoc és que es pugui demanar gaire res més a les colles en aquesta època de l’any. Prou han fet d’ajuntar camises suficients un matí força fred del mes de gener, recórrer el país de punta a punta, aguantar més de quatre hores passant fred als carrers de Valls i tirar castells i pilars a corre-cuita.


Se’n parlarà en el món casteller d’aquestes decennals vallenques i algú es preguntarà: els castells, com les bicicletes, no són per l’estiu? Avui, però, s’havia de ser a Valls!

1 comentari:

Unknown ha dit...

Totalment d'acord!