header-photo

Fulls d'estiu: La cursa de la guineu




Xafarder de mena acostumo a remenar els diaris i els butlletins que trobo a bars i botigues d’arreu del país. Sempre trobes alguna cosa interessant i que desconeixies. I així ha estat aquest matí a Ainet de Cardós. Entre fulletons de cursos de ball, lloguer d’apartaments i esports d’aventura, he trobat el petit butlletí de la “Marxa Vall Cardós, romànic a la claror” que es va celebrar el passat dia 3 de juny organitzada pel Club d’Esquí Vall de Cardós i el Centre Excursionista de Montcada i Reixac.

Es tracta d’una marxa de muntanya que recorre els divuit pobles de la Vall de Cardós al Pallars Sobirà. Amb una distància de més de 40 km i un desnivell acumulat de quasi 2.500 metres recorre tota la vall de manera circular amb sortida i arribada a Ribera de Cardós. Un circuit exigent però molt interessant i que ve a sumar-se a la "Cuita del Sol" d’Àreu a la Vall Ferrera i que justament també s’ha celebrat aquests dies.

Posat sobre el mapa el recorregut ressegueix el perfil imaginari d’una guineu i per això li ha valgut el nom de “Cursa de la Guineu”. En Roquet de la Vall de Cardós s’ha engiponat sobre el fet una interessant història, llegenda o no, que explica les vicissituds d’una guineu famolenca que empaita els mossèns de la vall a la captura de les 18 claus de les esglésies on es guarden les provisions sobreres del setge del duc de Cardona durant la darrera guerra d’Hug Roger, el senyor en les muntanyes i compte del Pallars en el llunyà segle XV.

Una bona combinació de pobles, romànic, paisatges i literatura que fa especialment atractiva, en una o en vàries jornades, aquesta cursa de la guineu.

1 comentari:

Xavier ha dit...

doncs com a "cursa de la guineu" no me viene... només una a Vilanova de Bellpuig.
Per cert, el desnivell acumulat és el positiu + el negatiu, total 7.109m.