Dijous, al Ple que anomenem del cartipàs, es va posar de manifest l'extrema dificultat de l'actual alcalde de la ciutat per garantir la governabilitat de Mataró. Més enllà d'alguns errors procedimentals que es van produir el que realment preocupa és no saber com és podran tirar endavant les propostes del govern. Propostes que, avui per avui, desconeixem doncs el nou govern no ha fet públic cap mena de pla d'actuació i no ha presentat cap proposta nova en els quasi dos mesos que han passat des de les eleccions municipals. És per això que cal reclamar algunes, i urgents explicacions a l'alcalde i al govern municipal.
Va ser prou evident el suport del Partit Popular per poder tirar endavant alguns dels acords del Ple. Com sigui que tant els populars com els convergents van negar públicament que hi hagués cap pacte formal entre els dos partits cal arribar a la conclusió que es va tractar d'un simple mercadeig de vots per càrrecs. Uns votaven les propostes del govern i els altres obtenien un càrrec de la importància de la presidència de la companyia d'aigües. Gairebé una miraculosa resurrecció del Pacte del Majèstic i del Pla Hidrològic Nacional. Aquest era, però, un suport anunciat que no va sorprendre a ningú.
Absolutament sorprenent va ser el vot favorable a les propostes del govern de Plataforma per Catalunya. I més quan l'alcalde en la seva proposta d'Acord de ciutat sempre els havia exclòs per manca de "tradició democràtica". Els compromisos adquirits per l'alcalde amb aquesta formació política d'extrema dreta, i anunciats per la seva portaveu, va fer que els seus vot fossin decisius per aprovar les presidències de les companyies municipals, els sous de l'alcalde i dels regidors (amb una puja que en alguns casos supera el 16%) i altres nomenaments. Igualment van ser decisius per tombar, i per primera vegada en 32 anys de democràcia, una proposta de l'alcalde de crear sis càrrecs de confiança. Val a dir que el PSC, que va votar favorablement 10 dels 13 dictàmens que es van portar a aprovació, havia ofert una solució a l'alcalde per evitar el rebuig de l'acord amb la paràlisi institucional que representa. L'alcalde no va acceptar la proposta i va confiar en el vot positiu de Plataforma per Catalunya. Es va equivocar doncs un canvi d'humor de la portaveu del grup ultradretà va fer que canviés el seu vot i que la proposta de l'alcalde sortís derrotada. Mora havia deixat la governabilitat de la ciutat en mans dels deixebles de Josep Anglada.
I Mataró es mereix i necessita un govern que governi, que no estigui en mans de les propostes sempre incendiàries de Plataforma per Catalunya i dels canvis d'humor dels seus regidors. L'alcalde ha de saber com entra en el Ple i com en sortirà sense l'ai al cor i sense sorpreses de darrera hora. D'això se'n diu governabilitat. I això dijous es va trobar i molt a faltar al Ple municipal.
Des del PSC hem reiterat la nostra "Alternativa socialista", el document que vàrem enviar al senyor Mora la setmana després de les eleccions. És sobre aquell document, i amb converses serioses, amb documents i aixecant acta, que seguim disposats a treballar per la governabilitat de Mataró. Que ningú ens esperi per converses informals, sense documents i sense propostes i objectius definits. No entrarem en el mercadeig dels càrrecs i qui vulgui ens trobarà en la discussió de les propostes i del model de ciutat. Mentre alguns van apostar pel canvi nosaltres seguim apostant per la governabilitat.
Per això cal reclamar que l'alcalde expliqui l'abast dels acords amb el PP, els compromisos adquirits amb Plataforma per Catalunya, com pensa superar la situació de paràlisi institucional en la que es troba l'Ajuntament de Mataró i sobretot que farà per garantir la governabilitat de la ciutat.
Article publicat a El Punt
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada