header-photo

Un Ple diferent

Celebrem que per fi el senyor alcalde hagi convocat aquest Ple municipal extraordinari que ha de servir per aprovar el cartipàs municipal. Vull però recordar a tothom les condicions en les que s’ha convocat aquest Ple:

Tard, molt tard. Han passat 54 dies de eleccions municipals i 33 dies de la investidura de l’alcalde. Han exhaurit pràcticament els plaç legal de 30 dies i només els hi han quedat quatre dies de marge. Només com a recordatori aquest mateix ple, fa quatre anys es va celebrar un mes just després de les eleccions i 11 dies després de la presa possessió de l’alcalde. Dos mesos, doncs pràcticament perduts, amb l’ajuntament paralitzat.

Arriba també aquest Ple sense que els grups polítics de l’oposició hàgim tingut tota la informació necessària com s’ha demostrat en les Juntes Generals que acabem de celebrar. Poca, fragmentada i tard.

Hem hagut d’esperar la intervenció dels grups municipals per saber amb quines majories comptava el govern per aprovar els dictàmens i ens hem trobat les respostes: pacte encobert amb el PP i acceptació de les exigències de PxC. Una trista realitat que necessitat una explicació urgent de l’alcalde als ciutadans i ciutadanes de Mataró.

Ens porten a aprovació l’estructura municipal sense saber per a què servirà doncs desconeixem el full de ruta que el govern vol seguir i les accions polítiques que vol portar a terme. Fa quatre anys, i en un temps molt més curt, veníem a aquest Ple amb amb un acord de govern, signat i que recollia les actuacions que el govern es comprometia a tirar endavant.

Per tot això tenim motius més que suficients per votar que no als dictàmens. Però el PSC és un partit responsable, que no farà una oposició obstruccionista i per tant votarem amb responsabilitat. Dels 13 dictamens votarem a favor 10, ens abstindrem en 1, i votarem parcialment en 2.

Ens abstindrem en el règim de retribucions i dedicació dels regidors bàsicament per la desinformació que el govern ha generat. No hi ha un estalvi de 300.000 sinó de menys de 68.000 €.

Votarem favorablement el nomenament dels representants de l’ajuntament en diverses entitats excepte en tres casos (CONGIAC i Xarxa de Ciutats i Pobles per la sostenibilitat) i en el Centre de Normalització Lingüística. Com és que membres d’un grup de l’oposició aniran a alguns organismes en representació de l’Ajuntament de Mataró? Quines polítiques defensaran, les del seu partit o dels del govern municipal? Què hi fa un directiu nomenat a dit representant políticament l’Ajuntament?

Aquest ha estat el text bàsic de la meva intervenció aquesta tarda en el Ple municipal. Després el Ple ens ha deparat dues sorpreses prou significatives: l’alcalde ha entregat la clau de la governabilitat de la ciutat a Plataforma per Catalunya i per primera vegada un alcalde democràtic ha perdut una votació de Ple.