header-photo

Cap de setmana a Sevilla


Convenció municipalista al Palau de Congressos de Sevilla. Quasi dos mil electes socialistes de tota Espanya reunits, durant dos dies, per parlar del que més ens agrada: la manera de governar millor les nostres ciutats per convertir-les en autèntics espais d’oportunitats per a tots i totes.
No podem sostreure’ns al calendari i tota la sessió inaugural està marcada per l’aniversari dels atemptats del onze de març del 2004. De tots els parlaments em quedo amb les paraules de Alfredo Sánchez Monteseirín, alcalde Sevilla: l’onze de març els terroristes varen voler, sense aconseguir-ho malgrat l’immens dolor que varen provocar, trencar l’ànima de la ciutat de Madrid.
Matí i tarda del dissabte de treball. Taules rodones per parlar de finançament municipal, de competències i de participació ciutadana. Què necessiten i que demanen els ciutadans? Qui i com ha d’atendre aquestes demandes? Com ho pagarem tot plegat? Els temes de més actualitat en el debat del municipalisme. I un debat més ampli sobre la nova llei de govern local que tot just comença a prendre forma.
Aquest matí una taula rodona sobre democràcia de proximitat amb experiències de diverses ciutats. I una intervenció estel•lar de l’alcalde de Saragossa, Juan Alberto Belloch, per explicar les grans projectes que la capital aragonesa té en marxa. Destaquen l’Exposició Internacional del 2008 i la plataforma logística PLAZA que vol convertir Saragossa en la capital logística del sud d’Europa. La situació de la ciutat en la cruïlla dels eixos Madrid-Lió i Barcelona-Bilbao juga d’una manera molt favorable.
Tanquen la convenció la vice-presidenta del govern, Maria Teresa Fernández de la Vega, i el president, d’Andalusia i del PSOE, Manuel Chaves. Tots dos fan referència a l’esforç que el govern de Rodríguez Zapatero està fent, malgrat les crítiques furibundes de les cavernes més fondes de la dreta espanyola, per actualitzar el model territorial que l’Espanya plural del segle XXI necessita. I tots dos defensen el procés de negociació seguit amb l’Estatut de Catalunya amb el desig que serveixi de model.
Jornades de treball per reflexionar, discutir i contrastar punts de vista i opinions. Moments per retrobar vells amics com en Manuel Silva, alcalde de La Roda de Andalucía. I per suposat moments, curts i fugaços, per gaudir de Sevilla i de la seva gent.