header-photo

Cultura popular: cultura de tots

Foto PortalMataró.com
Acte, aquest vespre, a Rocafonda per parlar de cultura popular. Organitza el PSC i comptem amb la presència d’en Ferran Bello, director del Centre de promoció de la cultura popular i tradicional catalana de la Generalitat de Catalunya. La sala plena de gent d’entitats diverses. Explico la necessitat de considerar la cultura popular cultura de primer ordre. Pel nombre molt important de persones que mobilitza i sobretot perquè els ciutadans esdevenen actors dels propis actes culturals. Vaig trobar aberrant el fet que, durant molts anys, pel govern de la Generalitat les entitats de cultura popular depenguessin del Departament de Benestar enlloc del Departament de Cultura. Allò que feien els ciutadans no era considerat cultura. Amb el govern actual tothom depèn de Cultura i s’ha eliminat el greuge. En Ferran Bello abunda en la idea i explica l’esforç important que s’està fent per donar més suport institucional a les entitats que es dediquen a la cultura popular. Per posar només un exemple l’ajut a entitats sardanistes s’ha multiplicat per tres en només dos anys.
Debat posterior molt ric, amb moltes i interessants aportacions que abunden sobre la situació de les entitats i les dificultats que tenen per tirar endavant les seves activitats. Debat sobre la necessitat de sumar esforços i la conveniència de desenvolupar projectes comuns que impliquin a vàries entitats. L'exemple de la candidatura a Ciutat Pubilla de la Sardana serveix perfectament com a projecte comú entre entitats i administracions. I debat sobre la riquesa de la diversitat cultural catalana, feta d’aportacions culturals d’arrels diverses, que entronquen en un projecte cultural comú de la Catalunya real. Dels sardanistes a les cases regionals, dels pessebristes als castellers o als geganters. I el debat etern de la cosa pública i l’acció privada. I la solució, que al meu entendre, passa per la concertació entre administracions, entitats i empreses culturals.
Coincidim en posar la Setmana Santa de Mataró com exemple de síntesi cultural popular. De tradicions originàriament diferents surt un model propi de Mataró que aglutina gent molt diversa. Una Setmana Santa que volem esdevingui element de cohesió ciutadana i un element de projecció externa de Mataró. Un bon exemple del títol de la xerrada: Cultura popular, cultura de tots.