header-photo

La importància de les coses petites


Foto PortalMataró.com
Aquesta tarda he tingut una d’aquelles satisfaccions que ajuden, i de manera important, a seguir treballant. Els operaris del Servei de Manteniment de l’Ajuntament havien tret les tanques de les obres de la zona de jocs infantils de la plaça de Les Tereses i la canalla omplia a vessar l’espai remodelat i ampliat. Pot semblar una cosa petita si la comparem amb moltes altres que s’estan fent a la ciutat, però sé que donarà un bon servei als més petits i als pares i mares que els acompanyen al sortir d’escola.
La plaça de Les Tereses ha de ser reurbanitzada en el seu conjunt però mentre això no es pugui fer calia millorar les condicions de la zona dels jocs infantils. La manca d’espais lliures en aquesta zona de la ciutat és notòria. Quan es va dissenyar l’Eixample de la ciutat només es varen preveure dues places: la plaça Fiveller a llevant i la plaça de Cuba a ponent. Uns quants anys després a la plaça de Cuba es va construir l’edifici del mercat. La plaça de Les Tereses va ser el resultat de l’enderroc de l’antic convent de les carmelites cremat durant la guerra civil. Durant anys va anomenar-se “Plaza de los Caídos”. Malgrat el seu nom i la presència del corresponent monument - el darrer, obra d’en Manuel Cusachs, fou destruït en els anys setanta per un artefacte explosiu- la plaça tenia una bella factura i una certa personalitat. Una balustrada l’envoltava i deixava un interior força recollit amb uns quants exemplars de cedres de gran tamany. La construcció de l’aparcament subterrani va significar el canvi radical de l’urbanisme de la plaça convertint-la en l’espai anodí de l’actualitat. A l’espai central s’hi va posar un mosaic amb l’escut de Mataró que només es pot veure bé des de l’edifici de la UGT. Edifici aixecat sobre el solar on havia la Casa del Poble i que fou requisat pels franquistes per a construir el sindicat vertical.
La plaça de Les Tereses fa d’autèntic distribuïdor de trànsit i els autobusos urbans i interurbans hi tenen parada. Acostuma a ser una plaça que durant el dia bull de gent amunt i avall. Ara, mentre esperem el moment de la seva reurbanització total, hem guanyat una mica més de plaça pels més petits. Bona feina regidor Melero.