header-photo

L'any de les noies

Vaig posar aquests títol a l’escrit que el Patronat Municipal d’Esports em va demanar per la revista que han editat amb motiu de la celebració de la Nit d’Esport. Feia referència a la important presència que l’esport femení ha tingut a la nostra ciutat i les nombroses satisfaccions esportives d’àmbit nacional, estatal i internacional. Noms com els de Carme Famades, Teresa Maria Roca, Pepita Sánchez, Sílvia Parera, Núria Martínez o Gàlia Dvorak formen part important de la història esportiva de Mataró. Precisament ha estat la Gàlia qui ha estat nomenada millor esportista de Mataró del 2005. La Gàlia és una jove jugadora de tennis taula que acumula malgrat la seva joventut un impressionant historial esportiu i que sap el que vol.
El nomenament de la Gàlia com a millor esportista de l’any 2005 confirma el bon moment en el que es troba l’esport femení a la ciutat. L’any 2005 va ser un any especialment exitós per les esportistes de Mataró. Èxits individuals i col·lectius en molts esports: tennis taula, gimnàstica, bàsquet, voleibol, natació sincronitzada, futbol sala, waterpolo, handbol, natació, esquí, hoquei patins, triatló, escacs, … I en competicions del més alt nivell: campionats d’Europa de seleccions, Universíada, campionats europeus de club, campionats d’Espanya i de Catalunya, participació en critèriums, … No era doncs d’estranyar que el nombre de noies nominades i guardonades pel jurat de la Nit de l’Esport pràcticament igualés el de nois.
Malgrat tots aquests èxits no podem obviar que l’esport femení no ha assolit, a Mataró i a Catalunya, el nivell de pràctica que li correspon. Encara hi ha massa diferència entre el nombre de nens i de nenes en l’esport de base i encara és produeixen més abandonaments de la pràctica esportiva per part de les noies amb una situació especialment complicada en els esports d’equip. Cal impulsar programes específics de promoció de l’esport femení per canviar el panorama actual i arribar a una situació de paritat de sexe en el món de l’esport.