header-photo

Del debat de la seguretat

Foto Capgros.com
Avui la Junta de Govern de l’Ajuntament ha aprovat la Carta de Serveis de la Policia de Catalunya a Mataró. La Policia Local ja disposava d’una Carta de Serveis, aprovada en el mandat passat, que fixava els compromisos de servei d’aquest cos amb la ciutadania. Establia, per exemple, el temps màxim d’intervenció en cas d’un accident o d’una intervenció d’urgència. Ara i amb la voluntat de voler aprofundir en el model de coordinació policial que es ve desenvolupant des del moment dels desplegament dels mossos a Mataró, s’ha volgut fer una Carta de Serveis, la primera que es fa a Catalunya, que fixa els compromisos de la Policia Local i dels Mossos d’Esquadra. Treballant en un espai policial únic, amb competències pròpies i competències compartides. Aplicant la teoria, que he explicat altres vegades, que els ciutadans no entenen d’uniformes, que el que volen és ser atesos amb la màxima eficàcia i eficiència possible.
Aquesta Carta de Serveis arriba en un bon moment. Quan el debat de la seguretat torna a estar obert, utilitzat amb intencionalitat clarament partidista i una enorme irresponsabilitat. Cap tema s’ha de sostreure del debat polític i ciutadà, però el debat de la seguretat cal fer-ho amb sentit de la responsabilitat i capacitat constructiva. La seguretat conté un component important de sensacions i és molt fàcil fer d’aprenent de bruixot amb aquest tema.
La onada de robatoris a petites poblacions i a cases aïllades de Catalunya, i també de València i d’altres punts d’Espanya, ha generat una picabaralla política de les que no aporten resde positiu als ciutadans. I com altres vegades ens podem trobar emmascarats per una paella bruta. El desplegament del Mossos d’Esquadra, i el consegüent replegament de la Guàrdia Civil i del Cos Nacional de Policia, es troba a mig fer. Fou un desplegament pactat entre el govern de CiU a la Generalitat i el govern del PP a Madrid que s’ha accelerat en els darrers dos anys. Abans de produir-se el desplegament dels Mossos ja s’estava produint un replegament i marxa dels Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat a molts territoris de Catalunya. A Mataró també ho varem patir i només amb un esforç important de la Policia Local varem poder assegurar uns nivells correctes de seguretat ciutadana. Quan ara algú diu que torna la Guàrdia Civil s’està equivocant. La Guàrdia Civil està reforçant els seus efectius en els territoris on encara no s’han desplegat els Mossos. La pregunta que cal fer és perquè varen marxar abans no arribessin els Mossos d’Esquadra? És cert que el nombre d’agents que es poden desplegar en un territori és un element bàsic en la percepció i en la eficàcia dels sistemes de seguretat. També, però, i molt important és la coordinació policial, les juntes locals de seguretat, les taules de coordinació, compartir la informació, treballar plegats en operatius conjunts. En definitiva crear un clima de cooperació i treball comú entre els diferents cossos de policia. Perquè aquí no sobra ningú. Policies Locals, Mossos d’Esquadra, Guàrdia Civil i Cos Nacional de Policia tenen competències pròpies que han portar a terme, però fonamentalment tenen la responsabilitat de garantir la seguretat dels ciutadans i ciutadanes. I els polítics tenim l’enorme responsabilitat de crear les condicions de treball que ho permeti. Polemitzar menys, xerrar l’imprescindible i evitar les picabaralles partidistes que només serveixen per desmotivar els cossos policials, fer créixer la sensació d’inseguretat i crear el caldo de cultiu de qualsevol salvapàtries.